Februari 2006

Meesterwerken Guggenheim te zien in Bonn
KAH wereldwijd het enige museum met zo'n unieke presentatie De "Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland" in Bonn is wereldwijd het enige museum dat zo'n 200 meesterwerken presenteert uit de Guggenheim Collection, New York. Dit seizoen is 'dé collectie' er te zien van 21 juli tot en met 7 januari 2007.

Afbeelding Op het ogenblik is de Guggenheim Foundation met musea in New York, Venetië, Berlijn en Bilbao de eerste werkelijk mondiale instelling, die zich aan beeldende kunst heeft gewijd. De vaste collectie van de Guggenheim Foundation omvat de collecties van zeven vooraanstaande privé-verzamelingen evenals een groot aantal schenkingen en eigen aankopen.

Fascinerend
De tentoonstelling presenteert nu voor het eerst de buitengewone verzamelgeschiedenis in een fascinerende en veelomvattende expositie.

Wassily Kandinsky, Paul Klee, Robert Delaunay, Constantin Brancusi, Piet Mondriaan en Pablo Picasso zijn met grotere clusters vertegenwoordigd. Representatieve series van Amerikaanse naoorlogse kunst van het Abstract Expressionisme (Mark Rothko) en Pop Art (Andy Warhol, James Rosenquist, Roy Lichtenstein) tot Minimal en Postminimal Art (Carl André, Richard Serra, Robert Morris, Donald Judd, Bruce Nauman) leggen in de collectie een verbinding naar de laatste jaren van de twintigste eeuw.

Afbeelding Baanbrekend
In het belendende Kunstmuseum verduidelijken recente aanwinsten de onafgebroken inzet van het Guggenheim Museum voor baanbrekende hedendaagse kunst na 1990. Te zien is een keuze van grootschalige werken van uiteenlopende kunstenaars als Shirin Neshat, Kara Walker, Matthew Barney en Rachel Whiteread.

Architectuur voor een mondiaal museum
Deze tentoonstelling, van 25 augustus t/m 12 november 2006 in Bonn, vertelt aan de hand van ontwerpen en modellen de spannende geschiedenis van de internationale museumarchitectuur en van innovatieve tentoonstellingsconcepten.

In navolging van het beroemde bouwwerk van Frank Lloyd Wright (1946 tot 1959) creëerden grote architecten als Frank Gehry, Zaha Hadid, Jean Nouvel, Enrique Norten en Rem Koolhaas eigen grensverleggende gebouwen en projectontwerpen in Europa en Amerika. Gepresenteerd worden 23 verschillende bouwprojecten en prijsvraagontwerpen.

Afbeelding Samenwerking
Deze tentoonstelling is een samenwerkingsproject tussen de Solomon R. Guggenheim Foundation, New York, en de Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn. Dankzij de samenwerking met de Deutsche Telekom is de Bundeskunsthalle in staat deze speciale tentoonstelling in Bonn te presenteren.

Informatie
Openingstijden: Zondag t/m donderdag van 9.00 - 19.00 uur, vrijdag en zaterdag van 9.00 - 22.00 uur Audiogids verkrijgbaar in het Duits, Frans, Engels en Nederlands.

Rondleidingen in het Nederlands kunnen geboekt worden via telefoon +49 (0)228 9171-247 of e-mail: paedagogik@kah-bonn.de

Voorverkoop van kaartjes via de tickethotline +49 (0)228 4335299, via www.bundeskunsthalle.de of aan de kassa van het museum. Alleen in de voorverkoop verkregen tickets geven recht op voorrang bij de ingang. De entreebewijzen geven recht op toegang op de gewenste dag en tijd (tot uiterlijk dertig minuten na het afgedrukte tijdstip). Voorverkoop België: Fnac Stores tel.: 0 900 00 600 (0.46 "/min) Web: www.fnac.be

Contacten voor touroperators:
telefoon +49 (0)228 9171-201, fax -209 of info@kah-bonn.de en Agenda, telefoon +33 149 95 0806, pbousquet@agenda.com

Bij de foto's:


1. Guggenheim Museum New York.buitenaanzicht, Ontwerp: Frank Lloyd Wright Foto: David Heald, © The Solomon R. Guggenheim Foundation, New York


2. Pablo Picasso Vrouw met geel haar, december 1931 Olieverf op doek, 100 x 81 cm Solomon R. Guggenheim Museum, New York Thannhauser Collection, schenking, Justin K. Thannhauser, 1978 © Succession Picasso / VG Bild-Kunst, Bonn 2006


3. Roy Lichtenstein, Grrrrrrrrrrr!!, 1965 Olieverf en magna op doek, 172,7 x 142,5 cm Solomon R. Guggenheim Museum, New York Geschenk van de kunstenaar, 1997 © VG Bild-Kunst, Bonn 2006