Zwarte Cross viert 10 jarig jubileum

Zwarte Cross festival verhuist naar Lichtenvoorde en krijgt hoogste levende kanonskogel ooit

LICHTENVOORDE, 20060711 -- Tijdens de komende editie van het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde op 21, 22 en 23 juli, zal de hoogst levende kanonskogel ooit worden afgeschoten. Op de Zwarte Cross zal een poging gedaan worden om het vorige hoogterecord om een mens zonder hulpmiddelen zo hoog mogelijk te laten vliegen te vervijfvoudigen: van 28 naar 145 meter! Het Zwarte Cross festival wordt georganiseerd door Jovink & the Voederbietels. Hieronder in de vogelvlucht de belangrijkste informatie over de 10e editie van het Zwarte Cross Festival


De berekeningen waar de stuntman de aarde weer zal toucheren zijn zeer nauwkeurig, zodat het publiek en de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het afvuren en het opvangen van de levende kanonskogel, geen gevaar lopen. De stuntman verblijft maar liefst acht seconden in de lucht en krijgt in die periode meer G-krachen te verwerken dan een straaljagerpiloot. De eerste tests hebben plaatsgevonden en waren succesvol!

10 verschillende podia!
Dit jaar heeft de organisatie mede dankzij de verhuizing naar Lichtenvoorde de mogelijkheid gekregen om het aantal podia uit te bereiden van 6 naar 10. In totaal zullen er meer dan 50 muziekacts optreden op deze podia. Daarnaast is er veel theater. Op speciale podia, maar ook op de festivalterreinen, op de crossbaan en tussen het publiek. Daarnaast zijn er nog drie verschillende omroeppodia op het circuit alwaar meer dan tien verschillende omroepers het publiek trachten te vermaken. De gedachte van de organisatie is dat er op het gehele terrein continu van alles te doen en te zien moet zijn, niet alleen de Zwarte Cross en losse optredens, maar totaalentertainment.

3 dagen lang
Op vrijdag 21 juli begint het Zwarte Cross weekend met het befaamde Startschotgala en de officiële openingsceremonie met stunts, theater en vuurwerk. Daarna treden in de Megatent o.a. de Britse rockers Predatur, de Noord Hollandse rockpoëten the Shavers en Action in DC op. De entree hiervoor bedraagt slechts vijf euro! Op zaterdag en zondag is het beide dagen de hele dag feest voor jong en oud! Op alle podia wordt er gezongen, gesproken en gespeeld in de meest uiteenlopende stijlen; van stevige rock tot muziek voor kinderen, van Achterhoeks cabaret tot huiveringwekkende stunts. Meer dan 20 professionele stuntmannen uit heel Europa vertonen de hele dag de meest indrukwekkende stunts; van freestylen op de motor tot trompetspelen, staand op één hand op een paal van 62 (!) meter hoog. Op de drie festivalterreinen wordt spektakel met gezelligheid afgewisseld: stunts, straattheater, een kerkdienst, kapsalons, een achtbaan, festivalmarkt, kermis, diverse restaurants en een kinderhoek met gratis attracties en ranja.

Zwarte Cross
En dan de Zwarte Cross zelf. Op een speciaal aangelegd parcours volgen de meest bizarre voertuigen elkaar in rap tempo op. In niets lijkt dit op een gewone cross. IJscokarren, Talibanstrijders op kamelen, een straalmotor aangedreven badkuip, elk voorstellingsvermogen te bovengaand. In de B.N.'ers klasse rijden coryfeeën als Erben Wennemars, Gijs Stavermans, Jannes, Tim Coronel, Wouter van der Goes, Bennie Jolink, Liesbeth Kamerling en Fleur van der Kieft. Uit de voetbalwereld zullen de topspitsen Johnny van de Beukering en Hans van de Haar acte de presence geven, samen met de hoofdtrainers van SC Heerenveen en de Graafschap, Gert Jan Verbeek en Jan de Jonge. Maar ook deelnemers die je niet verwacht, zoals pianist Jan Vayne, Arie Boomsma van de EO, Jeroen Kijk in de Vecht, de presentator van RTL Boulevard.

Topsport
Carnavaleske optochten worden afgewisseld met serieuze topsport. In de superklasse strijden de beste motorcrossers van de hele wereld om de befaamde gouden helm. Vorig jaar won de wereldkampioen van 2005 Sven Breugelmans uit België. Wint hij dit jaar opnieuw, dan is hij de eerste die dat in de 10-jarige geschiedenis van de Zwarte Cross ooit gelukt is. Om de verrichtingen van deze wereldtoppers te kunnen bewonderen, moet doorgaans meer dan 50 euro betaald worden. Op de Zwarte Cross bedraagt de entree slechts een tientje (zondag ¤12,50) en mogen kinderen onder de 1.40 m. gratis naar binnen. En als je eenmaal binnen bent zijn alle bands, stunts en wedstrijden gratis te bezichtigen. Om kennis te maken met de nieuwe buurt mogen alle inwoners van Oost Gelre, de gemeente waar het Zwarte Cross Festival naar verhuist, gratis entree op de zaterdag.

Niet uitverkocht
De deelnamekaarten voor de cross en de camping zijn al geruime tijd uitverkocht. Maar de kaarten voor de zondag, in de voorverkoop verkrijgbaar, zijn nog niet uitverkocht. De dagkaarten voor de vrijdag en zaterdag zijn niet in de voorverkoop verkrijgbaar. Deze zijn gewoon te koop aan de dagkassa. Vorig jaar bezochten meer dan 60.000 betalende bezoekers het Zwarte Cross Festival in Halle. De verwachting is dat het nieuwe festivalterrein dit bezoekersaantal ruimschoots kan herbergen.

Zwarte Cross Festival
21, 22 en 23 juli
Festivalterrein de Schans in Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl


- Einde persbericht -




Niek Reijmer