Boek legt kwetsbaarheid bedrijven bloot

'Slecht ICT-beleid tikkende tijdbom Nederlands bedrijfsleven'

ARNHEM, 20060721 -- Acht van de tien automatiseringsprojecten loopt faliekant op de klippen. Slechts één op de 50 computertoepassingen blijkt echt te werken, is op tijd afgeleverd, binnen het afgesproken budget en uitgevoerd volgens de offerte. Computers en internet hebben het bedrijfsleven veel goeds gebracht, maar menig bedrijf balanceert door een slecht ICT-beleid op de rand van de afgrond. Na het lezen van boek 'Fluitend door het digitale mijnenveld' zal menige ondernemer, decision maker en inkoper heel anders tegen ICT aankijken.


Van alle bedrijven die in Nederland failliet gaan, sneuvelt de helft door een falend ICT-beleid. Aan de techniek ligt het niet. Wel aan de manier waarop we er meer omgaan, schetst vakjournalist Laurens van Aggelen in dit vlotgeschreven, prikkelende boek. Zijn visie op de wijze waarop we de afgelopen 20 jaar met ICT zijn omgegaan en hoe het beter kan én moet, leest gemakkelijk weg maar zet de lezer wel aan het denken. Omgaan met snel veranderende technologie noopt een ieder om vooral te beseffen dat we nu nog teveel tijd kwijt zijn aan nodeloze handelingen en het zoeken naar informatie. "Bedrijven nemen te veel risico's en zijn zich er nauwelijks van bewust waar een gebrek aan een goed ICT-beleid toe kan leiden", aldus Van Aggelen. "Alsof men blijft luisteren tot de tijdbom stopt met tikken."

Vakantie

"Draadloos en mobiel als we zijn, laten we ons tot in de echtelijke sponde dwingen om vooral maar 24 uur bereikbaar te zijn per telefoon, fax en e-mail. Zestien procent van de Nederlandse managers neemt zelfs op vakantie een notebook mee." Uit een onderzoek van Ernst & Young blijkt zelfs dat vier van de tien ondervraagden uit het MKB aangaf dat van hen wordt verwacht dat ze bereikbaar zijn tijdens hun vakantie. In 'Fluitend door het digitale mijnenveld' wordt echter pijnlijk duidelijk dat de gewenste productiviteitsverbetering juist vaak sterk afneemt doordat men niet op de juiste wijze met de nieuwe middelen weet om te gaan. Óf doordat daarover geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat een werkgever jaarlijks gemiddeld 5.000 dollar per werknemer kwijt is aan rondsurfen over het internet voor privé-doeleinden. Een leuk rekensommetje is ook los te laten op het feit dat de gemiddelde werknemer wekelijks een uur kwijt is aan het zoeken naar informatie.

Dataverlies

Alleen al de gevolgen van dataverlies kunnen voor een bedrijf catastrofaal zijn. Zo haalt Van Aggelen in het boek een onderzoek van Gartner aan waaruit blijkt dat veertig procent van de bedrijven die met dataverlies te maken krijgen, binnen vijf jaar op de fles gaan. 'Fluitend door het digitale mijnenveld' is geen pleidooi om terug te keren naar kaartenbakken, rekenlinialen en kroontjespennen maar zal bij menigeen wel het besef doen groeien dat we eigenlijk maar wat aanmodderen. En dat terwijl een goede bedrijfsvoering steeds afhankelijker wordt van een goed ICT-beleid. Of zoals Prof. Ir. Roel Pieper in het voorwoord van dit boek schrijft: "Het is verstandig met beide benen op de grond te blijven staan en kritisch te blijven kijken naar het IT-aanbod."
'Fluitend door het digitale mijnenveld' zou in deze vakantieperiode in geen enkele reistas mogen ontbreken van een ieder die na de vakantie met een nuchtere kijk op de ICT-wereld aan een tweede digitale jeugd wil beginnen.

Laurens van Aggelen (1964) schrijft als zelfstandig vakjournalist al ruim zeventien jaar voor vakbladen, publiekstijdschriften, online media en een landelijk dagblad.

Titel: Fluitend door het digitale mijnenveld
Auteur: Laurens van Aggelen
Uitgeverij: Magenta Communicatieprojecten
ISBN: 90-810287-1-5
Pagina's: 128
Prijs: ¤ 19,95




Laurens van Aggelen