Ingezonden persbericht

Klapstoelenconcert in de tuin van het Weeshuis in Monnickendam.

Stichting Uit de Kunst Waterland presenteert in samenwerking met buurtvereniging Pitto een klapstoelenconcert.

Violiste Carla Leurs zal de volgende werken ten gehore brengen:

Alfred Schnittke: Suite im alten Stile
Cesar Franck: Sonate
*** pauze ***
Darius Milhaud: Le boeuf sur le toit
Dmitri Shostakovich: Duetten voor 2 violen met jong Waterlands talent Hannah Feltkamp
John Williams: Schindler's List
De Sarasate: Carmen Fantasy

Zij wordt op piano begeleid door Maarten van Veen. Deze tuin van het Weeshuis vormt een mooi decor voor dit concert. De gehele Fluwelenburgwal biedt plaats voor de klapstoelen. In de gracht kunt u in bootjes luisteren naar het concert.

Aanvang van het concert staat gepland op 20.15 op vrijdag 21 juli 2006.

Carla Leurs, is geboren in Heemskerk en opgegroeid in Monnickendam, geeft momenteel vioolconcerten over de gehele wereld, oa andere in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Hongarije, Portugal, Rusland, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Joe McLellan, classical music critic emeritus van The Washington Post schreef over haar: "It was a vintage experience, the kind that even a music critic very rarely enjoys."

Stichting Uit de Kunst Waterland * is erg blij met de toezegging van Carla Leurs om dit concert te verzorgen. 15 jaar geleden was zij het jonge talent tijdens de manifestatie Waterland Presenteert.
In 1991 is de gemeente Waterland ** ontstaan en in dat kader heeft een aantal enthousiaste inwoners van de gemeente Waterland in de Grote Kerk van Monnickendam een succesvolle avond georganiseerd met artiesten uit de gemeente Waterland. Oa Karin Bloemen en Peter Faber gaven acte de presence. Later zijn er meer activiteiten gevolgd, gepresenteerd door de inmiddels overleden Lex Wiertz. In 1996 zijn deze activiteiten opgenomen in Stichting Uit de Kunst, een koepelorganisatie van diverse culturele activiteiten in Waterland.

* werkgroepen : Het meezingkoor Waterland, Het Sinterklaas Comité, Voormalig Verenigingsgebouw, Kunst Kijken Monnickendam.
** Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Marken, Monnickendam, Uitdam en Zuiderwoude.

Wij verheugen ons zeer op dit klapstoelenconcert midden in de zomer van 2006!

Wilt u meer informatie ontvangen dan kunt u contact opnemen met:

Namens het bestuur van de Stichting uit de Kunst

Louis Ponsioen
Zarken 10
1141 BL Monnickendam
0299 657544
Email lopon97@xs4all.nl

Bijlage

CV Carla Leurs

Carla Leurs begon haar muziekstudie op zesjarige leeftijd aan de muziekschool Waterland. Al gauw kwam zij onder de hoede van Coosje Wijzenbeek, van wie zij 8 jaar les had. Na haar middelbare schoolopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag te hebben voltooid, zette Carla haar studie voort aan de Musikakademie in Basel als leerlinge van Stefan Muhmenthaler. Via de Stichting Nederlandse Vakdiplomering Muziek studeerde Carla met het cijfer 10 af.
Carla vervolgde haar studie als uitvoerend musicus aan het Cleveland Institute of Music, waar zij in 2002 het Artist Certificate behaalde.
Dankzij de financiële steun van de Juilliard School en het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft Carla in mei 2005 haar studie afgerond aan de befaamde Juilliard School te New York, als leerlinge van Itzhak Perlman en Donald Weilerstein.

In 1993 won Carla de landelijke editie van het Prinses Christina Concours, waarna ze met het Jeugd Orkest Nederland als soliste optrad. Sindsdien heeft Carla met orkesten uit Nederland, Belgie, Duitsland, Zwitserland, Hongarije, Portugal, Rusland, Zuid Korea en de Verenigde Staten opgetreden onder leiding van befaamde dirigenten als Vassily Sinaisky en Carlos Kalmar. Carla speelde onder meer op de festivals van Vlaanderen, Porto, Geneve, Sion, Davos, en Verbier en ze nam tevens deel aan het eerste "Perlman Chambermusic Program". Ook speelde Carla huisconcerten bij onder meer leden van de Koninklijke Familie, alsmede bij Dick Cheney, de vice-president van de Verenigde Staten.
In de afgelopen seizoenen was Carla te horen tijdens het openingsconcert van het Sakharov Festival met de Kremlin Philharmonic, Rusland en in Korea met de Suwon Philharmonic in het vioolconcert van Tchaikovksy, met het Vologda Kamerorkest in werken van Tchaikovksy en De Sarasate, met het Estse Collegium Consonante in onder meer de Vier Jaargetijden, met de Juilliard Symphony in Lincoln Center en in de "New Masters on Tour" recital serie in het Concertgebouw te Amsterdam, Moskou, St. Petersburg en Tallinn. Ze speelde onder meer op het prestigieuze Menuhin Festival in Gstaad, Zwitserland en als lid van het "Nesher Trio" tijdens de "Artist International Debut Series" in Carnegie Hall in New York.

Carla won vele prijzen en onderscheidingen, zowel in binnen- en buitenland. In Nederland was zij laureate bij onder meer het Davina van Wely Concours en het Nationaal Vioolconcours Oscar Back. Ook in Amerika won zij vele prijzen, waaronder de Juilliard Concerto Competition en de eerste prijs van de American String Teachers Association te Washington. Op het prestigieuze Verbier Festival werd Carla in 2000 met de APCAV prijs onderscheiden. In 2001 won Carla de Grand Prix en de publieksprijs van het internationale vioolconcours "Tibor Varga" in Zwitserland en recentelijk was Carla prijswinnaar tijdens het nieuwe Gyeongnam Concours, in memoriam "Isang Yun" in Zuid Korea.

Carla bespeelt sinds kort een Nicolas Lupot viool (1808) uit de collectie "Kersjes van de Groenekan" van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds te Amsterdam.

CV Maarten van Veen

Maarten van Veen (1971),uit een muzikale familie stammend, begon al jong met zijn pianostudie, en gaf op zijn dertiende zijn eerste concert. Hij studeerde aan de conservatoria te Utrecht, Praag en Amsterdam en studeerde bij Alwin Bär, Kyoko Hashimoto en Ton Hartsuiker. Hij volgde masterclasses bij György Sebök en tijdens zijn studieperiode aan de Mozart Academy bij Oleg Maisenberg, Ivan Klánsky and David Golub. Van Veen sloot zijn studie U.M. af aan het Sweelinck conservatorium als eerste pianist in de geschiedenis, met zowel een klassiek- als een hedendaags programma ('97).
Tijdens het Postbank-Sweelinck concours in 1995 ontving hij een speciale prijs voor het uitvoeren van hedendaagse composities. In datzelfde jaar won hij de 4th Murray Dranoff two piano competition (U.S.A.) samen met zijn broer Jeroen. In Frankrijk kreeg van Veen de SACEM-prijs tijdens ''The Piano competion of 20th century music 1996' te Orleans met de titel: 'kandidaat met de beste persoonlijke visie op muziek van de 20ste eeuw'.
Hij gaf concerten in Zweden, Frankrijk, België, Engeland, Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Tsjechië en ging diverse malen op tournee door de Verenigde Staten en Canada en speelde met diverse orkesten en dirigenten zoals Peter Eötvös, Howard Williams, Arie van Beek, Neal Stulberg, Christopher Hogwood, Henrik Schaefer, Lev Markiz, Lucas Vis, Jurjen Hempel, Etienne Siebens, Peter Oundjian en Robert Craft. Met Robert Craft nam hij diverse werken op cd op in Abbey Road Studios te Londen van Igor Stravinsky, die werden opgemerkt in de New York Times (2002) als Žde beste opnamen ooitŽ.
Hij is oprichter van het International Piano Quartet (1998, 4 pianoÂŽs) waarmee hij diverse malen op tournee ging door Canada en de U.S.A..
In Nederland is Van Veen lid van artistieke raad van het DoelenEnsemble (Rotterdam) dat binnen de programmering een panorama van de 20ste eeuw weergeeft. Sinds 2003 is hij ook lid van het Hortusensemble (Amsterdam). Sinds 2004 is hij tevens Artistic Advisor voor de Murray Dranoff Foundation in Florida (U.S.A.)
In zijn zoektocht naar authentieke uitvoeringen van muziek geschreven tussen 1820 en 1950 vond hij de instrumenten uit diezelfde tijd (o.a. Erard en Pleyel) een bron van inzicht in de pianistiek alsmede een verklaring voor vele compositietechnieken van de componisten die met deze instrumenten verbonden waren.
Deze instrumenten bieden Van Veen de mogelijkheid om met deze inzichten die leiden tot een nieuwe taal, de vertelkunst van deze muziek te herscheppen en waar nodig te herzien.
Hij speelde op diverse festivals zoals Wien Modern, Nederlandse Muziekdagen, Festival Rhijnauwen en het Adams Festival. Hij maakte vele radio-opnamen en nam werk op voor o.a.het cd-label Naxos en Koch. Onlangs is hij ook als dirigent actief.

---- --