Ingezonden persbericht


Onder embargo tot zaterdag 14.00

Zaterdag 22 juli,

Blitterswijck: protest tegen genetisch gemanipuleerde mais

Civiele inspecteurs weer de boer op!

Op zaterdag 22 juli zullen 30 civiele inspecteurs van XminY en A SEED een Fact Finding Mission uitvoeren bij een veld met genetisch gemanipuleerde mais in de gemeente Meerlo-Wanssum (Noord-Limburg). Dit is de vierde publieke protestaktie tegen het 'co-existentie'-onderzoek van de Nederlandse overheid, dat bestaat uit 6 velden genetische gemanipuleerde mais (Bt-mais MON810 van Monsanto), op verschillende plekken in het land.

----------------------------
niet ter publicatie:
Waar: Ooijense weg, tegenover Landal park het Roeckenbosch in Blitterswijck Datum en tijd: zaterdag 22 juli, 13.30
Perscontact: Wytze de Lange (XminY) 06-17822346 of 06-55965136 wdl@xminy.nl of inspectie@aseed.net
Foto's verkrijgbaar op: www.aseed.net
----------------------------

De aktie vindt plaats bij het veld gelegen langs de Ooijenseweg in Blitterswijck, tegenover het Landal park Het Roeckenbosch. De civiele inspecteurs van beide organisaties zullen controleren of de afstanden van het gentechveld tot gewone maisvelden in de omgeving wel overeenkomen met wat de ministeries van LNV en VROM hebben gezegd, namelijk 500m.
Boeren zal gevraagd worden of zij betrokken zijn geweest bij de besluitvorming om het experiment op die lokatie uit te voeren, en of zij voldoende van de risico's op de hoogte zijn gesteld. Ook zullen omwonenden geinformeerd worden. Onze bevindingen zullen gepubliceerd worden op www.aseed.net.

Omstreden lokatie
De lokatie van dit gentech-veld is niet onomstreden. Het huidige college van B&W bleek tot voor kort niet op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van genetisch gemanipuleerde mais in hun gemeente. De grond waarop de proef plaatsvindt behoort toe aan de RK kerk, maar is verpacht aan een bedrijf uit een andere gemeente. Linda Coenen namens XminY en ASEED: "Wij denken dat wethouders en kerk niet te spreken zijn over dit gentechmaisveld. We hopen zaterdag meer te horen van wat zij vinden van de manier waarop hun land gebruikt wordt."

Het officiële doel van het onderzoek, gehouden in opdracht van het ministerie van LNV en uitgevoerd door Plant Research International in Wageningen, is om vast te stellen hoeveel uitkruising ('genetische contaminatie) er plaatsvindt tussen de Bt-mais en gewone mais, bij afstanden van 25m en 250m. Volgens het 'co-existentie convenant' moeten de teelt van gentech, conventionele en biologische gewassen naast elkaar kunnen bestaan. Ervaringen in landen waar al jaren deze Bt-mais geteeld wordt, leren echter dat dit onmogelijk is. Via allerlei wegen besmetten gentechgewassen de hele voedselketen. Daarnaast kunnen boeren net als hun collega's in de VS nu, in de toekomst schadeclaims van biotechbedrijven tegemoet zien als geoctrooieerde GM mais hun eigen mais besmet. Met name Monsanto is berucht op dit gebied (1).

Eerdere acties
Eerder dit jaar zaaide Greenpeace kilo's spinaziezaad op het gentech-maisveld bij Lelystad dat in de buurt van het grootste biologische landbouwgebied in Nederland ligt. Eind juni brachten symbolisch desinfecterende clowns een bezoek bij het veld bij Made (gemeente Drimmelen, Noord-Brabant) waar omwonenden niet ingelicht bleken te zijn over de nabijheid van gentechteelt, en zich achter het protest schaarden. Een week later ondernamen studenten vanuit Maastricht een aktiefietstocht naar het veld bij Nuth , georganiseerd door het Universitair Milieu Platform.

De risico's van BT mais
De Bt-mais MON810 van Monsanto mag sinds kort in de EU verbouwd worden, maar zijn in 5 lidstaten verboden op grond van milieueffecten, en gebrek aan onderzoek naar gezondheidsrisico's voor mens en dier. Uit Engels onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat de biodiversiteit boven BT-maisvelden lager is dan boven conventionele velden (2). De ervaringen in Spanje, waar al op grote schaal gentech BT-mais wordt geteeld, laten zien dat uitkruising over lange afstanden plaatsvindt, dat besmetting niet alleen via de lucht plaatsvindt en dat deze teelt een directe bedreiging vormt voor zowel de conventionele als de biologische landbouw (3).
Bovendien zegt Monsanto zelf octrooirecht op MON810 te kunnen laten gelden in de EU. Als dit zo is kunnen boeren in de toekomst dezelfde schadeclaims verwachten als vele boeren in de VS en Canada al is overkomen na besmetting met gentechgewassen van de biotechgigant (4). Dit probleem zal gaan spelen met elke gentech gewas dat door de EU goedgekeurd wordt voor verbouw.

Kritiek op proef
Er is in de aanloop naar deze proef al veel kritiek geleverd op de nut en noodzaak van de proef en de opzet ervan. Biologica, de biologische ketenorganisatie en partner bij het Nederlandse Co-existentie Convenant, stelde voor de proef met niet-GM mais uit te voeren, maar dit werd afgewezen (5). Onafhankelijke wetenschappers stellen dat de proef statistisch gezien niet relevant zal zijn. Biologica en Platform Aarde Boer Consument hebben hun handen van deze proef afgetrokken. Naar aanleiding van de bevindingen in Meerlo-Wanssum en bij de andere onderzoekslokaties zullen XminY en ASEED om opheldering vragen bij de verantwoordelijken: het ministerie van LNV als opdrachtgever, PRI als uitvoerder en het ministerie van VROM als bewaker van de bioveiligheid. ASEED gaat een waarschuwingsbrief sturen naar boeren die in de omgeving van de 6 gentech maisvelden wonen.

Breed verzet
De protestaktie van vandaag sluit aan bij het brede verzet tegen gentechteelt in Europa. De meerderheid van de bevolking -ook in Nederland- eet liever gentechvrij, het aantal gentechvrije regio's in Europa neemt toe, net als het aantal regionale en nationale verboden op handel en teelt met bepaalde gentechgewassen in de EU. XminY en A SEED zien genetische manipulatie als een onnodige technologie, die vooral ingezet wordt om de controle van een handvol bedrijven op de voedselproduktie wereldwijd te vergroten. Monsanto is hier het beste voorbeeld van. Over het algemeen zijn gentech gewassen allemaal geoctrooieerd. In de VS eist Monsanto van honderden boeren geld dreigend met dure rechtszaken omdat deze telers volgens het bedrijf het octrooirecht hebben 'gebroken', al was het maar omdat hun oogst door contaminatie 'Monsanto's' genconstructies bevat. Deze octrooien zijn sinds een paar jaar ook in de EU mogelijk. Er is geen enkele garantie dat Europese, en dus ook Nederlandse boeren niet hetzelfde zal overkomen (6).

Noten:
1)Zie het rapport Monsanto vs Farmers op
www.centerforfoodsafety.org/Monsantovsusfarmersreport.cfm 2)Zie Greenpeace briefing: GE insect resistant (Bt) maize in Europe: an unnecessary threat to wildlife and GE-free choice, april 2006, http://eu.greenpeace.org/issues/gmo.html#t_two
3)Zie rapport 'Impossible Coexistence: Seven years of GMOs have contaminated organic and conventional maize: an examination of the cases of Catalonia and Aragon' (April 2006),
http://eu.greenpeace.org/issues/gmo.html#t_two
4)Zie het rapport Monsanto vs Farmers op
www.centerforfoodsafety.org/Monsantovsusfarmersreport.cfm 5)Biologica publiceerde haar kritiek in een opiniestuk in het Agrarisch Dagblad op 6 mei j.l., ook te lezen op:
http://www.gentech.nl/index.php/article/articleview/81/1/4/ 6)Zie o.a. briefing Friends of the Earth International 'Who benefits from GM crops?' (www.foei.org/publications/pdfs/gmcrops2006execsummary.pdf)