Inspectie Werk en Inkomen

De burger centraal

De Inspectie Werk en Inkomen heeft volgend jaar extra aandacht voor de dienstverlening aan de burger door CWI, UWV, sociale diensten en SVB. Hierbij zal IWI ook onderzoeken of de organisaties goed samenwerken. Vijf jaar na de invoering van het nieuwe stelsel van werk en inkomen moeten de burgers gaan merken dat de uitvoering van de sociale zekerheid verbetert. Waar de uitvoeringsorganisaties hun taken goed uitvoeren, kan IWI meer op afstand blijven. Dit blijkt uit het vandaag verschenen IWI Jaarplan 2007.

IWI houdt toezicht op de uitvoering van het beleid op het gebied van werk en inkomen. In het jaarplan laat de inspectie zien hoe ze dat doet en waar ze de accenten in haar toezicht legt.

Komend jaar komt er in de programmering veel aandacht voor doeltreffendheid: hoe presteren de organisaties bij het voorkómen van werkloosheid, bij het mensen aan het werk helpen en bij het verstrekken van uitkeringen. IWI kijkt daarbij nadrukkelijk naar de gevolgen van de uitvoering voor werkzoekenden, uitkeringsgerechtigden en werknemers.

Zo start in 2007 onder andere een meerjarig groot onderzoek naar de effecten van dienstverlening aan arbeidsgehandicapten. Welke organisaties komen ze tegen, wat merken ze daarvan, hoe worden ze geholpen? Aan de hand van ervaringen van enige duizenden burgers onderzoekt IWI de komende jaren het functioneren van de sociale zekerheid. Andere onderwerpen die extra aandacht krijgen in 2007 zijn samenwerking in de keten van de sociale zekerheid en de elektronische dienstverlening door de overheid.

De inspectie heeft een aanzienlijk deel van de onderzoekscapaciteit gereserveerd voor nog te benoemen activiteiten. Dit maakt het mogelijk om adequaat in te spelen op actuele ontwikkelingen. IWI doet in 2007 ook onderzoek naar het functioneren van het systeem van toezicht op de kinderopvang. Sinds 2005 is dit op lokaal niveau een verantwoordelijkheid van gemeenten. IWI verzorgt voor de minister het rijkstoezicht.

Verder houdt IWI toezicht op certificatie- en keuringsinstellingen voor arbeidsveiligheid. Dit zijn private organisaties die een publieke taak uitvoeren. Het gaat bijvoorbeeld om keurders van liften, hijskranen en duikapparatuur. IWI beoordeelt of deze keurders hun werk goed doen, zodat de arbeidsveiligheid gewaarborgd blijft.

De inspectie werkt met een budget van ruim 24 miljoen euro en telt ongeveer 230 formatieplaatsen.

persbericht IWI, 27 juli 2006

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.