Vereniging Natuurmonumenten


NATUURMONUMENTEN ORIÃNTEERT ZICH OP TOEKOMST KONINGSHOF 24-07-2006

Natuurmonumenten oriënteert zich op de toekomst van de gebouwen op Koningshof. Het landgoed Koningshof in Zuid-Kennemerland is ruim 40 jaar geleden aangekocht. Het is daarmee, inclusief gebouwen, tuin en parkbos voor altijd veiliggesteld. Natuurmonumenten zet zich in voor natuur, landschap en de bijbehorende cultuurhistorie. Zij heeft op het landgoed een aantal gebouwen in eigendom, die bij de aankoop van gebieden zijn overgenomen. Een deel daarvan heeft een monumentale status, zoals het landhuis Koningshof.

Natuurmonumenten streeft naar een kostendekkende exploitatie van haar gebouwen waarbij de kosten voor onderhoud en restauratie gedekt kunnen worden door de opbrengst van verhuur of verkoop. Op deze manier blijft er zoveel mogelijk geld beschikbaar voor beheer van de natuur. Gebouwen worden verhuurd of verkocht onder strikte voorwaarden. De betreffende panden moeten goed en in originele staat worden onderhouden, er mogen geen hekken worden geplaatst en de toegankelijkheid van het natuurgebied mag niet worden beperkt.

Het landhuis Koningshof was ruim 10 jaar verhuurd aan het Filmmuseum. Op dit moment staat het leeg en moet het van binnen helemaal worden gerestaureerd. We zijn nu in gesprek met kandidaten voor verhuur of verkoop van het landhuis. Natuurmonumenten blijft altijd eigenaar van de grond (erfpachtregeling) en houdt bij mogelijke verkoop van het gebouw in de toekomst altijd het recht van eerste koop. Het landgoed zelf blijft helemaal openbaar toegankelijk.

Voor nadere informatie

kunt u contact opnemen met Tjeerd Bosma, beheerder Natuurmonumenten,

telefoon: 06-54985327.