Gemeente Delfzijl

College inventariseert organisatorische aandachtspunten

In het concept Plan van Aanpak (PvA) Herstel Vertrouwen is een drievoudig pad aangegeven:

· Herstel vertrouwen bestuur en burger;

· Verbeteren functioneren college en raad;

· Herstel vertrouwen ambtelijke organisatie en burger.

Veel maatregelen in het PvA betreffen de eerste twee punten. Wat betreft het derde punt heeft het college een aantal zaken op een rij gezet, waaraan het de komende periode met de gemeentelijke organisatie wil gaan werken.

Het college wil hierbij nog eens benadrukken dat het vasthoudt aan de eerdere constatering dat de gemeentelijke organisatie niet veel verschilt van andere, vergelijkbare organisaties. Het college wil echter wel een aantal zaken aanscherpen die in de afgelopen periode minder aandacht hebben gekregen. Daarmee bouwt het college voort op de eerder ingeslagen weg ter verbetering van de organisatie. Het verbeteren van de dienstverlening is daarbij een belangrijk thema. Het college wil onder andere meer gaan sturen op procedures en termijnen. Doel hiervan is zorgen voor tijdigheid, correctheid en volledigheid van informatie.

Dienstverlening

In het kader van het verbeteren van de dienstverlening in het algemeen wenst het college meer scherpte van de organisatie. Daarnaast zal meer aandacht worden besteed aan de aansluiting tussen enerzijds beleidsontwikkeling en anderzijds de uitvoering. Dit heeft ook alles te maken met een goed verloop van processen en procedures. Daarnaast zal er ook een strategische visie ontwikkeld worden over wat de gemeente over 4 jaar bereikt wil hebben. En aangezien de wereld veranderlijker is dan ooit, wil het college er ook op toezien dat nieuwe beleidsontwikkelingen op een proactieve manier worden meegenomen in uitvoeringsplannen.

Plaats van Communicatie

Het team Communicatie zal worden ondergebracht in een kabinet rondom het college, waar ook de inkoopcoördinatie en juridische zaken worden ondergebracht. Het team communicatie zal worden uitgebreid met 1 fte. Dit laatste omdat adequate communicatie een van de voorwaarden is om het vertrouwen van de burger daadwerkelijk terug te winnen en omdat er de nodige ontwikkelingen aan zitten te komen (denk aan DigiD en digitale diensten). Uiteraard zal ook het PvA Herstel Vertrouwen de nodige communicatieve inspanningen vergen. Denk aan een nieuwe imago-campagne. Daarnaast zal het Lokaal Sociaal Beleid (denk o.a. aan Wmo) communicatieve capaciteiten vragen.

VROM

Het college wil onderzoeken in hoeverre erop dit terrein meer kan worden samengewerkt met de omliggende gemeenten. Daarnaast wil het college de OMD-organisatie spoedig weer in de ambtelijke organisatie onderbrengen. Immers het bestaan van de OMD is voor burgers onduidelijk en verwarrend en bemoeilijkt eenduidige communicatie. Uiteraard zal hierover met provincie, Acantus en consortium gesproken worden.

Structuurvisie Delfzijl

Het college wil voor de komende vijf à tien jaar een structuurvisie op Delfzijl ontwikkelen (uiteraard zal hierbij met betrokken burgers en bedrijven vroegtijdig worden overlegd). Doel is de plannen rondom de Eemsdelta te bundelen en de toekomst van Delfzijl in te bedden in de Eemsdelta-regio in haar geheel.

Organisatie

Bovenstaande wensen/doelen betekenen een goede (administratieve) organisatie. Het college wil om die reden de routing van de B&W-stukken verbeteren. Dit komt de transparantie van de besluiten ten goede. Daarnaast zouden er nieuwe functies moeten komen, zoals een interne controller, subsidioloog en wordt er gedacht aan het versterken van Economische Zaken, Sociale Zaken en cultuurbeleid.

Andere aandachtspunten zijn:


- versterking van het management;


- ontwikkeling van een strategisch personeelsbeleid (dit moet de organisatorische verbeteringen ondersteunen en helpen faciliteren).

Het project Herstel Vertrouwen (waarin bovenstaande punten worden meegenomen) zou een looptijd moeten krijgen van 2006 tot 2010.