29
30
31
/> Maart 2006

'Drenthe in beweging' thema Fietsvierdaagse
Grootste fietsevenement Nederland met tienduizenden deelnemers Van dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 juli vindt de Drentse Fiets 4Daagse plaats, het grootste fietsevenement van Nederland. De Drentse Fiets 4Daagse heeft elk jaar een thema. Bij deze 41e editie draait het allemaal om het thema 'Drenthe in beweging!'
Afbeelding
Even pauze bij één van de gezellige pleisterplaatsen onderweg, waarvan er vele zijn op de routes van de Drentse Fiets4daagse

Geïnspireerd door dit thema wordt in de startplaatsen en langs de routes inhoud gegeven aan activiteiten, demonstraties, exposities en presentaties rond het thema bewegen. Speciale aandacht gaat uit naar de soms al eeuwenoude wegen waarlangs wij ons verplaatsen, de transportmiddelen waar wij in vroeger tijden gebruik van maakten én naar het belang van bewegen voor onze gezondheid.

Wat beweegt ons?
De mens is er duidelijk niet voor gemaakt om stil te zitten. We verplaatsen ons sinds mensenheugenis. Talloze factoren bewegen ons daartoe. Onze handelsgeest brengt ons al eeuwenlang naar andere steden en verre oorden. Onze nieuwsgierigheid beweegt ons tot ontdekkingsreizen: of we nu een exotisch eiland ontdekken of een fraai natuurgebied vlak bij huis.

Ons sociale karakter maakt dat we ons verplaatsen om contact te zoeken met andere mensen. Voor onze voeding gaan we op jacht: met pijl en boog, dan wel naar de markt of de supermarkt. En met het oog op onze conditie en onze gezondheid is beweging zelfs het doel op zich.

Van zandweg tot snelweg
Tijdens de Drentse Fiets 4Daagse komt dit allemaal aan bod. Dat Drenthe al vele eeuwen in beweging is, blijkt wel uit de ontwikkeling van de infrastructuur. Ooit verplaatsten we ons langs zandwegen, vervolgens legden we klinkerwegen aan en inmiddels zijn er geasfalteerde autowegen. De routes van de Drentse Fiets 4Daagse voeren dit jaar langs en over historische paden en wegen.

Historische vervoermiddelen
De benenwagen is het enige transportmiddel waar we van onszelf over beschikken. Maar de behoefte aan sneller en comfortabeler vervoer heeft onze inventiviteit altijd sterk geprikkeld. We bedachten de hondenkar, de paardenkar, het rijtuig, de trekschuit, de fiets (in Drenthe waren vroeger talloze fietsfabriekjes gevestigd), de stoomtrein en de automobiel. In diverse exposities en een speciaal boekje, samengesteld door het Drents Archief, wordt ruimschoots aandacht besteed aan historische vervoermiddelen.

Fit onderweg
Het aardige van bewegen is dat het nuttige en het aangename ermee verenigd kunnen worden. De grens tussen beide is zelfs maar moeilijk vast te stellen. De Drentse Fiets 4Daagse is daar een prachtig voorbeeld van! Op de fiets ontdekken we van alles en we bewijzen ons lichaam er een grote dienst mee.

Onderweg wordt daarom volop aandacht besteed aan gezond eten en de overheidscampagnes Move-To-Fit en Flash van het Nationaal Gezondheids Plan. Deelnemers worden uitgenodigd om aan sportactiviteiten en fittests deel te nemen. Ook presenteren zich diverse organisaties op het gebied van lichaam en sport, zoals het Nationaal Reuma Fonds.

De Drentse paden op de lanen in ...
Vier dagen lang ontdekt u wat dé fietsprovincie van Nederland u allemaal voor moois te bieden heeft: bossen, heidevelden, zandverstuivingen, schaapskuddes, prehistorische hunebedden, prachtige brinkdorpen met terrasjes en leuke winkeltjes, (dag)attracties en bezienswaardigheden. Plaatselijke verenigingen organiseren voor de deelnemers aan de Fiets 4Daagse verrassende optredens langs de fietsroutes. Kortom, tijdens de Fiets 4Daagse bent u volop in beweging.

Over de routes
De basis van de Drentse Fiets 4Daagse wordt gevormd door de toerfietstochten variërend van 40 en 60 kilometer per dag vanuit vaste startlocaties in Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel. Elke dag staat er een andere route op het programma van de deelnemer.

Speciale routes
Naast de reguliere toertochten zijn speciale routes uitgestippeld: de CarrouselRoute, de KinderActiefRoutes (Hoogeveen en Diever), de RollOnRoute (voor mindervalide deelnemers) en het Fiets 4Daagse Arrangement Lingen. Voor de echte fietsfanaat is er de Fiets 4Daagse Sport Edition met heftige routes zoals de Proloog, de 80/100 Routes en de ATB 4Daagse.

Meer informatie & inschrijven
Voor meer informatie en voor het opvragen van een inschrijfformulier is het projectbureau in Diever dagelijks bereikbaar tussen 09.00 en 14.00 uur (maandag t/m donderdag van 09.00 tot 14.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur), telefoon 0521-59 41 30.

Mailen kan ook: info@fiets4daagse.nl. Informatie wordt eveneens verstrekt op de websites: www.fiets4daagse.nl en www.outdoordrenthe.nl Via deze sites kan men zich ook inschrijven.

Overzicht van de startplaatsen en de routes

Assen
Routes: 40 en 60 km per dag & Fiets 4Daagse Sport Edition met 80/100 km Routes en ATB 4Daagse
Startplaats: Sport- en Evenementencentrum DeSmelt

Hoogeveen
Routes: 40 en 60 km per dag, RollOnRoute (25 km) en KinderActiefRoute (30 km)
Startplaats: Sportveldencomplex Bentinckspark

Meppel
Routes: 40 en 60 km per dag
Startplaats: Sportpark Ezinge

Emmen
Routes: 40 en 60 km per dag, CarrouselRoute en Fiets 4Daagse Arrangement Lingen
Startplaats: Sport- en recreatiepark Meerdijk

Diever
Route: KinderActiefRoute (30 km)
Startplaats: CR Brinkzicht
2006-03-28