Verbetering ziekenhuiszorg speerpunt Univé

Univé verzekeringen

Persbericht 25 juli

Verbetering ziekenhuiszorg speerpunt Univé

Univé heeft een onderzoek afgerond onder de ziekenhuizen die het meest door haar verzekerden bezocht worden. In dit onderzoek worden de resultaten van de verschillende ziekenhuizen met elkaar vergeleken in een zogenaamde 'benchmark'. Het gaat daarbij om zaken als het aantal verpleegdagen en polikliniekbezoeken per behandeling en de behandelingsduur. De resultaten van dit onderzoek geeft zorgverzekeraar Univé de mogelijkheid om gezamenlijk met de ziekenhuizen de dienstverlening naar de patiënten te bespreken en eventueel te verbeteren. Een dergelijke benchmark is geheel in lijn met de wens van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), dat voorstaat dat de kwaliteit van ziekenhuiszorg inzichtelijk moet zijn voor de patiënt en dat zorgverzekeraars daar een rol in kunnen spelen.

Univé vindt dat er nog teveel over geld wordt gepraat en te weinig over de kwaliteit van zorg. De zorgverzekeraar heeft nu een instrument gevonden om met ziekenhuizen het gesprek aan te gaan over inhoud van zorg. De betreffende ziekenhuizen hebben een overzicht ontvangen waarin de eigen gegevens worden afgezet tegen die van de overige ziekenhuizen. Verschillen worden direct inzichtelijk, en kunnen onderwerp van gesprek worden tussen ziekenhuis en verzekeraar. Daarbij streeft Univé ernaar om daar waar mogelijk verbetering en vernieuwing in de zorg te stimuleren of mede mogelijk te maken.

Lidy Hartemink, directeur Univé Zorgverzekeringen: 'Transparantie in de zorg is niet alleen de wens van de minister van Volksgezondheid maar ook een vraag van verzekerden. Met deze monitor maken we nu voor het eerst de verschillen tussen de ziekenhuizen inzichtelijk. Het is voor ons een heel leerzaam traject en het wordt door de ziekenhuizen enorm gewaardeerd. We lopen hiermee voorop in de ontwikkelingen van marktwerking en willen onze verzekerden hiervan mee laten profiteren. Hetzij door vernieuwingen in de zorg, hetzij door verlaging van onze premies door meer efficiency en proceskwaliteit binnen de ziekenhuiszorg'.

Noot voor redactie,