Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 25 juli

Fryslân, 25-07-2006 o Politieberichten van maandag 24/7 07.00 uur t/m dinsdag 25/7 07.00 uur.

Midsland: diefstal kleding van waslijn
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van kleding van een waslijn op een camping aan de Heereweg. Een 16-jarige meisje uit Balk had zondagmiddag, net voor dat ze met een vriendin naar het strand toe ging, een aantal kledingstukken aan de waslijn gehangen. Nadat de twee terugkeerden van het strand bleek de kleding, met een waarde van enkele honderden euros, te zijn gestolen. Het meisje deed aangifte.

Sneek: inbraak in bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Kamerlingh Onnesstraat. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen door een wand te forceren. Uit de showroom zijn twee professionele hogedrukreinigers weggenomen. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in. Een 47-jarige inwoner van Goenga deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden: administratief medewerker politie Fryslân ontslagen Een 45-jarige administratief medewerker van politie Fryslân is strafontslag aangezegd. De man is ontslagen omdat hij langere tijd een aantal vrouwelijke medewerkers heeft gestalkt, onder andere via seksueel getinte e-mails. De man was al eerder, in 2003, voor een andere situatie voorwaardelijk strafontslag aangezegd. Gezien de ernst van de bevindingen van het onderzoek, heeft de korpsbeheerder van de politie Fryslân besloten de medewerker te ontslaan. Het openbaar ministerie beraadt zich nog over eventuele strafrechtelijk vervolging.

Leeuwarden: politieagenten blussen brandje
De politie heeft maandagochtend vroeg twee brandende fietsen geblust die geparkeerd stonden op de Magere Weide. Tijdens een surveillance zagen de agenten dat er iets in brand stond op het terrein van een tennisvereniging. Het bleek te gaan om twee fietsen. Met behulp van een brandblusser hebben ze het vuur geblust. Een 45-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte van brandstichting.

Bolsward: vrachtwagenongeval met letsel
Maandag omstreeks 11.30 uur nam een vrachtauto, met daarachter een aanhangwagen de afrit Bolsward Oost. De combinatie reed vanuit Sneek in de richting Afsluitdijk. Daar waar de afrit zich van de hoofdweg splitst is de combinatie rechtdoor gereden, dus links naast de afrit en daarbij via de berm en de struiken en bomen tussen afrit en hoofdweg geraakt. De combinatie is uiteindelijk in de struiken en tegen een boom tot stilstand gekomen. De voorkant van de vrachtauto werd daarbij zo zwaar beschadigd dat de bestuurder, een 23-jarige inwoner van Den Helder, met zijn benen klem kwam te zitten achter het stuur. Twee getuigen, die achter de vrachtauto reden, zijn hulp gaan bieden. Ondertussen raakte de vrachtauto ook nog in de brand bij de dieseltank. Dit gaf de nodige rookontwikkeling en paniek. Met brandblussers van omstanders werd getracht de brand te blussen. Dit lukte niet helemaal, maar erger kon gelukkig worden voorkomen. Uiteindelijk heeft de brandweer de brand geblust. Om de chauffeur te bevrijden moest eerst een aantal struiken en bomen worden omgezaagd. Hiervoor is de A7 afgezet, alleen de linkerrijstrook was berijdbaar. Later werd de hele weg afgezet, met behulp van borden van Rijkswaterstaat. Zo werd een landingsplek gemaakt voor de traumaheli op de A7. De bestuurder is, met onder andere ernstig beenletsel, overgebracht naar een ziekenhuis in Amsterdam. Bureau Ongevalanalyse van politie Fryslân heeft het ongeval in onderzoek.

Firdgum: man gewond bij bedrijfsongeval
De politie heeft maandagochtend geassisteerd bij een bedrijfsongeval op de Tjessingawei. Een 21-jarige inwoner van Rien was bezig met werkzaamheden op het dak van een bedrijf. Tijdens deze werkzaamheden is de man door een lichtkoepel gezakt en zes meter naar beneden gevallen. Hij werd met hoofdletsel per traumehelikopter vervoerd naar het UMCG in Groningen. De Arbeidsinspectie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Vlieland: meisje onwel door overmatig alcohol gebruik
De politie heeft dinsdagochtend vroeg het ambulancepersoneel geassisteerd bij een onwelwording op het havenstrand. Een 13-jarige meisje uit Zschorlan (D.) was door overmatig alcoholgebruik onwel geworden. Omstanders hadden zich om het meisje bekommerd en haar in een slaapzaak gewikkeld en de hulpdiensten ingeschakeld. Na behandeling door het ambulancepersoneel en een arts werd het meisje overgedragen aan de begeleiders van de groep waar zij deel van uitmaakte.

Terherne: vrouw gewond na val aan boord van schip
De politie heeft maandagavond geassisteerd bij een ongeval aan boord van een schip. Een 70-jarige inwoonster van Amsterdam had gezwommen en wilde weer aan boord klimmen. Hierbij raakte ze ten val, waarbij ze met haar hoofd op een houten kuip terechtkwam. De schipper is met de boot naar de brug aan de Hearrensyl gevaren. Hier is het slachtoffer door ambulancepersoneel van boord gehaald. Zij werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Eastermar: grote bult hooi in brand
De politie heeft maandagavond de brandweer van Burgum geassisteerd bij het blussen van een brand in een grote bult hooi die langs de Mienskerwei lag. In eerste instantie werd uitgegaan van hooibroei, maar de brandweer kwam al snel tot de conclusie dat hier sprake was van brandstichting. Er waren namelijk in de bult hooi helemaal geen verschijnselen van hooibroei te zien. Het nablussen van de grote bult hooi nam enkele uren in beslag. De eigenaar van het hooi zal er voor zorgen dat alles wordt opgeruimd.

Berlikum: twee mini-bikes door politie in beslag genomen
De politie heeft maandagmiddag op de Kweekerijleane twee mini-bikes in beslag genomen, omdat twee inwoners van Berlikum van 19 en 23 jaar met de bikes op de openbare weg reden. Deze mini-bikes behoren tot een niet goedgekeurd type voertuig voor op de openbare weg en tevens bleken beide niet verzekerd te zijn. Daarom werden ze in
beslaggenomen. De twee bestuurders kregen een proces-verbaal.

Lauwersmeer: man gewond na ontploffing op schip
De politie heeft maandagmiddag geassisteerd bij een ongeval op het Lauwersmeer. Een inwoner van Harlingen (leeftijd bij politie onbekend) liep brandwonden op aan zijn schouder en arm toen hij op de achtersteven van het schip een kist opende met daarin een aggregaat. Dit apparaat is vermoedelijk oververhit geraakt en bij het openen van de kist ontstond hierdoor een steekvlam. De man is door
bemanningsleden van de reddingsboot van de KNRM van zijn schip gehaald en naar de wal vervoerd. Hier stond reeds de traumahelikopter te wachten die het slachtoffer naar het UMCG in Groningen vervoerde.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan na steekpartij
De politie heeft dinsdag omstreeks 16.35 uur een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden in zijn woning. De man had even daarvoor een 25-jarige inwoner van Leeuwarden in de Esdoornstraat neergestoken. De politie was snel ter plaatse, evenals de ambulance. Geconstateerd werd dat het slachtoffer buiten levensgevaar was, maar wel zeer ernstig gewond. Hierop is het slachtoffer naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht, met steken in buik, borst en hals. De politie heeft onmiddellijk een aantal getuigen gehoord. Het spoor leidde al snel naar de 33-jarige Leeuwarder, die in zijn woning werd aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Dokkum: brommobiel tegen boom
De politie heeft maandagavond geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Diepswal. Een 86-jarige inwoner van Dokkum reed met zijn brommobiel vanaf de Kleine Breedstraat rechtsaf de Diepswal op. Hij nam hierbij de bocht iets te ruim en schrok van een tegemoetkomende bestelauto. De man raakte met zijn brommobiel van de weg en botste tegen een boom. Een vrouwelijke inzittende (leeftijd bij de politie onbekend) werd ter plaatse behandeld aan verwondingen aan haar enkel door het ambulancepersoneel.