Waterschap Roer & Overmaas


25-07-2006

Persinformatie: Blauwalgen in de Dilkensplas bij Ohé en Laak

Er zijn drijflagen van blauwalgen gesignaleerd in de Dilkensplas bij Camping Dagstrand De Maasterp (Ohé en Laak). Bij deze plas zijn inmiddels waarschuwingsborden geplaatst. Het Waterschap Roer en Overmaas, toezichthouder van Limburgse zwemgelegenheden, adviseert toeristen en recreanten niet te zwemmen in wateren waarin blauwalgen voorkomen.
Blauwalgen of cyanobacteriën komen van nature voor in zoet water. Ze zijn in principe altijd aanwezig, maar onder bepaalde omstandigheden kan een bloei ontstaan. Er is sprake van blauwalgenbloei als een explosieve groei van blauwalgen optreedt in oppervlaktewater. Blauwalgen of blauwwier zijn herkenbaar aan een groene tot blauwe kleur, waardoor het net lijkt of er verf in het water of op de oever ligt. Blauwalgenbloei kan ontstaan als de watertemperatuur relatief hoog is en wanneer er veel voedsel in het water zit. Wanneer het water afkoelt verdwijnen de blauwalgen weer. Blauwalgenbloei kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Sommige blauwalgen kunnen namelijk giftige stoffen afscheiden, die bij aanraking of inname huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen, maag- en darmklachten en leveraandoeningen kunnen veroorzaken bij mens en dier. De waterschappen adviseren dan ook om contact ter vermijden met water waarin zich drijflagen van cyanobacteriën bevinden. Dit geldt ook voor huisdieren. Bij onverhoopt contact wordt geadviseerd de betreffende lichaamsdelen goed af te spoelen en bij mogelijke gezondheidsklachten contact op te nemen met de huisarts.

Gezond & veilig zwemmen
Het Waterschap Roer en Overmaas controleert gedurende de maanden mei tot en met september geregeld de officiële zwemgelegenheden (hygiëne en veiligheid). Tijdens hete zomers vinden er extra controles plaats. De boodschap luidt: zwem alleen in het Limburgse oppervlaktewater waar het is toegestaan. Er zijn in totaal 38 plekken verspreid over de hele provincie waar zwemmen is toegestaan (zie www.wbl.nl). Ze zijn herkenbaar aan informatieborden.

Actuele informatie zwemwater voor iedereen
NOS pag. 725
Internet: www.overmaas.nl en www.wbl.nl

Vuilwaterwacht / Klachten
Voor klachten over gevaarlijke situaties en/of slechte ervaringen met zwemmen kunt u dag en nacht bellen met de Vuilwaterwacht: tel. 0800 0341 (gratis nummer). Ook voor watervervuiling, vissterfte of botulisme (dode vogels en eenden) kunt u op dit nummer terecht.