Gemeente Amsterdam



Botulisme in Watergraafsmeer

25 juli 2006

Oost-Watergraafsmeer

Afgelopen week zijn er in totaal zestien dode eenden aangetroffen in een gedeelte van de Watergraafsmeer. Uit onderzoek dat is uitgevoerd door Waternet, is vandaag gebleken dat de eenden zijn besmet met botulisme. Het gaat om botulisme van het type C. Dit type is niet schadelijk voor mensen en huisdieren, al is er een geringe kans dat men er ziek van wordt.

De dode eenden zijn aangetroffen in het watergebied tussen de Ring A10, de Middenweg, de Kruislaan en het spoor. Het stadsdeel heeft onmiddellijk na de vondst waarschuwingsborden geplaatst, en het bestuur van het nabijgelegen tuinderscomplex Nieuwe Levenskracht op de hoogte gebracht.

De beheerders van de sportparken in het gebied zijn direct gestopt met het gebruik van oppervlaktewater voor besproeiing van de sportvelden. Waternet heeft de waterstand in het gebied verhoogd en spoelt het gebied vaker door.

Wijze van besmetting

Bij aanhoudend warm weer is de kans op botulisme in oppervlaktewater groot. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die gedijt in zuurstofarme omstandigheden, bijvoorbeeld in de baggerlaag van sloten, plassen en vaarten. De ziekte treft voornamelijk watervogels en vissen. Mensen en huisdieren kunnen worden besmet met botulisme van het type C als ze in aanraking komen met besmette of dode dieren. Daarom mag er voorlopig niet in het water worden gezwommen, ook niet door honden.

Om uitbreiding van de ziekte te voorkomen, moeten dode dieren zo snel mogelijk uit het water worden gehaald. Wie dode vogels of vissen ziet drijven, kan dit melden bij Waternet, telefoon 0900 - 9394. Waternet zorgt dan voor het verwijderen van de dode dieren.

Kijk voor actuele informatie op www.oost-watergraafsmeer.nl