Ingezonden persbericht


Oudste Berenbosbewoner Köröglû overleden

Rhenen, 25 juli - Beer Köröglû, de oudste bewoner van Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark, is overleden. De afgelopen weken lag Köröglû opvallend veel op dezelfde plek en at en dronk hij minder. Na uitgebreid onderzoek bleek hij voor een groot deel verlamd. Om de beer verder leed te besparen hebben Ouwehand en Alertis, de stichting achter Het Berenbos, besloten hem uit zijn lijden te verlossen. Köröglû woonde sinds 1994 in Het Berenbos en danste voor die tijd op straat in Istanbul.

Köröglû

Köröglû was afkomstig uit Turkije en was een van de veertien dansberen die in 1993 bevrijd werd uit de handen van zigeuners in Istanbul. Door jaren van eenzijdige voeding en stokslagen was Köröglû blind aan beide ogen. Zijn verblijf in Het Berenbos deed hem zichtbaar goed. Köröglû was een vriendelijke beer en stoeide regelmatig met de andere beren. Hij zal dan ook zeker gemist worden door zijn mede-Berenbosbewoners.

Köröglû vertoonde hetzelfde ziektebeeld als de vorige maand gestorven beer Bora. Nader onderzoek wees uit dat hij door vergroeiing in de nekwervels aan zijn achterpoten en deel van zijn rug verlamd was geraakt. Momenteel verricht de Universiteit van Utrecht onderzoek naar de ziekteverschijnselen van Bora en Köröglû. De medewerkers van Alertis betreuren het overlijden van Köröglû, maar zijn blij dat ze hebben mogen bijdragen aan een zorgeloos bestaan in Het Berenbos.

Het Berenbos

Het Berenbos biedt opvang aan mishandelde beren. De beren die naar Het Berenbos komen, hebben allemaal een tragisch leven achter de rug en krijgen hier de kans om te herstellen en weer van het leven te genieten. De huidige Berenbosbewoners zijn afkomstig uit o.a. Bosnië, Duitsland en Rusland. Na het overlijden van Köröglû leven er nog 7 beren in Het Berenbos. Alertis is bezig om twee beren uit Georgië, die daar onder vreselijke condities leven, naar Het Berenbos te halen.

Alertis - stichting voor beer- en natuurbescherming Alertis zet zich in voor de bescherming van de beer en zijn leefomgeving. De stichting werkt aan verschillende projecten op het gebied van natuurbescherming en welzijn. Het Berenbos in Rhenen is een van de bekendste projecten van Alertis.

Voor meer informatie over Alertis en Het Berenbos: www.alertis.nl

*** Einde persbericht ***