Gemeente Enschede

Collectief winkelverbod: eerste rode kaart

dinsdag 25-07-2006

Keurmerk succesvol

Collectief winkelverbod: eerste rode kaart

Het Keurmerk Veilig Ondernemen is uiterst succesvol in Enschede. Al ruim tweehonderd ondernemers sloten zich aan bij het Keurmerk dat van Enschede veilige winkelstad nummer één moet maken. Inmiddels begint de samenwerking tussen politie, ondernemers, gemeente Enschede en andere partijen vruchten af te werpen. Eerste resultaten: ruim 40 gele kaarten, en 1 rode.

De kaarten worden uitgereikt aan winkelcriminelen. Een overtreding zoals winkeldiefstal komt de winkeldief op een gele kaart te staan, waarin hem of haar de toegang wordt ontzegd voor een half jaar. Net als bij voetbal wordt een zwaardere overtreding of een tweede lichter vergrijp bestraft met de rode kaart. Hiermee krijgt de winkelcrimineel gedurende één of twee jaar een collectief winkelverbod bij alle 210 aangesloten ondernemers. Een foto van de crimineel komt op een afgesloten deel van de website winkelhartenschede.nl, zodat de bij het Keurmerk aangesloten winkeliers weten om wie het gaat. Deze site is alleen met een speciale, persoonsgebonden toegangscode te bezoeken, zodat gegevens vertrouwelijk worden behandeld.

In juni werd de eerste rode kaart uitgereikt. Het betreft een 41-jarige man die winkeldiefstal pleegde en geweld gebruikte toen men hem probeerde aan te houden. De man wordt nu voor twee jaar geweerd uit de aangesloten winkels. Bovendien hangt hem een veroordeling door de rechter boven het hoofd.

Met de 42 gele kaarten en een rode laten ondernemers, politie en gemeente zien dat het ernst is met de veiligheid in de winkelstad. De ondernemers tonen een grote bereidheid mee te doen, en met een pakket samenhangende maatregelen zorgt de Politie Twente ervoor dat meldingen snel en effectief worden behandeld. Behalve het collectief winkelverbod bevat het pakket onder meer het servicepunt Stadswachten, de biketeams en de winkeltelefoon. Zo zorgen de partners ervoor dat Enschede hard op weg is veilige winkelstad nummer één te worden in de regio.


---