Ingezonden persbericht


***persbericht***

Amsterdam, 24 juli 2006

Activisten inspecteren genetisch gemanipuleerde mais in Blitterswijck

Afgelopen zaterdag (22 juli) werd er door 15 activisten van XminY en Aseed actie gevoerd bij het veld met genetisch gemanipuleerde mais in Blitterswijck. De actievoerders wilden door middel van een inspectie controleren of de gegevens die door de overheid en het onderzoeksinstituut zijn verstrekt aangaande de proef ook juist waren. Daarnaast deden zij ook eigen onderzoek door middel van het nemen van bodemmonsters en verstrekte uitleg aan omwonenden.

Het veld met de gemanipuleerde mais is deel van een proef met zes velden die in opdracht van het ministerie van LNV door Plant Research International (PRI) wordt uitgevoerd. De proef bestaat uit een hectare gemanipuleerde mais waar omheen 4 zogeheten receptorveldjes liggen van gewone mais. Het doel is te meten hoe sterk de uitkruising is op een afstand van 25 meter. De proef wordt uitgevoerd met de maissoort Mon810. Deze is weliswaar door Europese Commissie toegelaten voor commerciele teelt binnen Europa, maar in een aantal EU-landen verboden vanwege de negatieve effecten op het milieu en onvoldoende aangetoonde veiligheid voor de gezondheid van deze mais.

Er is veel kritiek op de proef en die komt niet alleen van de actievoerders. Onafhankelijke wetenschappers hebben reeds aangegeven dat de opzet van de proef geen relevante gegevens over uitkruising zullen opleveren. Vraag is dan waarom de proef uberhaupt plaatsvindt? Volgens PRI levert de proef wel andere interessante gegevens op, maar het is onbekend waar men dan op doelt.

De inspecteurs van XminY en Aseed vonden overigens afwijkende gegevens wat betreft de omvang van de receptorvelden en de afstand naar andere maisvelden dan officieel opgegeven. Zo stond er mais op een afstand van ongeveer 270 meter, terwijl de overheid beweert dat er binnen 500 meter van het proefveld geen andere mais geteelt wordt. "Over het algmeen is de mais in slechte conditie" aldus een van de inspecteurs, "De droogte heeft ook een duidelijk effect op de mais, bij heel veel planten was de onderste helft van de mais volledig verdord. Dit zal de waarde van de proef nog verder verminderen". Van de inspectie wordt een rapport gemaakt dat zal worden overhandigd aan het college van B&W van Meerlo-Wanssum.

Voor meer informatie over genetische manipulatie kunt u terecht op internetpagina's www.gentech.nl en op www.aseed.net.

Contact:

A SEED
Linda Coenen
info@aseed.net
020-6682236
www.aseed.net

XminY
Wytze de Lange
020-6279661
wdl@xminy.nl
www.xminy.nl