Gemeente Drimmelen


Waterschap Brabantse Delta maakt waterberging in Lage Zwaluwe mogelijk

Waterschap Brabantse Delta verandert het grasland langs de Dirk de Botsdijk in Lage Zwaluwe in een waterbergingsgebied. Bij hevige regenval stroomt het regenwater tijdelijk dit gebied in. Door deze aanpak voorkomt het waterschap wateroverlast in de omgeving van Lage Zwaluwe. Het gebied krijgt een natuurvriendelijke inrichting. Voorafgaand aan dit werk ruimt een gespecialiseerd bedrijf mogelijk niet ontplofte munitie uit de tweede wereldoorlog op. Het totale werk duurt tot november 2006.

Het waterschap graaft 6,5 hectare grasland langs de Dirk de Botsdijk in Lage Zwaluwe uit. Bij hevige regenval gaat dit perceel, als een soort opvangkom, dienen als waterbergingsgebied. Naar verwachting is extra wateropvang enkele malen per jaar nodig. De uitgegraven 50.000 kuub grond (2.000 volle vrachtwagens) wordt hergebruikt. Ook de sloot langs het waterbergingsgebied wordt verbreed zodat de waterafvoer van de achterliggende polder naar het gemaal 'Schuddebeurs' verbetert. Met deze maatregelen voorkomt het waterschap wateroverlast in de omgeving van Lage Zwaluwe.

De aanleg van het waterbergingsgebied biedt ook mogelijkheden voor recreatie. Het gebied ligt dicht bij de kern van Lage Zwaluwe en krijgt een natuurlijk karakter. Op de hoger gelegen 'buitenrand' en op het uitgegraven gedeelte worden struiken en riet aangeplant. Tegelijkertijd legt het waterschap enkele poelen aan waar kikkers, salamanders en waterdieren kunnen leven. Het waterschap houdt met de aanleg van het waterbergingsgebied rekening met de mogelijkheid voor de gemeente Drimmelen om in de toekomst een wandelpad aan te leggen.

Munitieonderzoek
Tijdens de tweede wereldoorlog is er veel gevochten in het gebied in de omgeving van Lage Zwaluwe. De Moerdijkbrug was een belangrijk doelwit voor bombardementen en vele misten doel en kwamen terecht in het gebied van de Schuddebeurs polder. Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt vooraf aan de werkzaamheden de aanwezigheid van niet ontplofte munitie. Naar verwachting gaat dit onderzoek een week duren. Specialisten ruimen de aangetroffen munitie of munitieresten weer veilig op.

Overstroming
Zonder het waterschap zouden dijken doorbreken en steden en dorpen overstromen. Onze huizen, gezondheid en veiligheid worden bedreigd. West-Brabant loopt binnen de kortste keren vast. Ons werk is niet meer te bereiken, bedrijven vallen stil. Landbouwgrond staat onder water, vee verdrinkt. Daarom zorgt waterschap Brabantse Delta voor sterke, veilige dijken en kades.

Het project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Europese Unie en de provincie Noord-Brabant.