BDO komt op voor MKB

BDO CampsObers
Rubriek: Economie
Datum en tijd: 25-07-2006 10:27

BDO komt op voor MKB

Nieuwe regels pensioenvoorzieningen stuiten op veel onbegrip

BDO CampsObers Accountants & Belastingadviseurs B.V. heeft een dringende oproep gedaan aan de Raad voor de Jaarverslaggeving om het MKB meer te ontzien bij de alsmaar toenemende regelgeving. Met name de in 2005 ingegane regels voor de verwerking van pensioenen in de jaarrekening (RJ 271) leiden tot veel onbegrip bij en hoge kosten voor de MKB-ondernemer.

De nieuwe regels eisen zeer ingewikkelde berekeningen door een actuaris. Het doel van deze regels is dat een inschatting wordt gemaakt van de in de verre toekomst te betalen pensioenpremies. Deze berekening leidt dan tot een verplichting die op de balans moet worden opgenomen, terwijl de uiteindelijke betaling sterk afhangt van de beleggingsresultaten die verzekeraars behalen.

Oscar van Agthoven RA, participant bij BDO CampsObers: 'De informatie over de financiële positie verbetert niet door het opnemen van een dergelijke pensioenverplichting. MKB-ondernemers voelen zich genoodzaakt om de pensioenregeling aan te passen. Het is de vraag wat de gevolgen voor de werknemers zullen zijn.'

BDO doet daarom een dringende oproep aan de Raad voor de Jaarverslaggeving en de werkgevers- en werknemersorganisaties deze overbodige regelgeving te schrappen.
'Het afschaffen van RJ 271 voor MKB-ondernemers leidt namelijk niet alleen tot verlaging van de administratieve lasten voor het MKB maar draagt ook bij tot behoud van de op te bouwen pensioenrechten van werknemers. Een besluit dat alleen maar winnaars telt', aldus Van Agthoven.

BDO CampsObers Accountants & Adviseurs verleent in Nederland vanuit ruim 30 vestigingen en met zo'n 2.000 professionals diensten op het gebied van accountancy, belastingadvies en consultancy. BDO richt zich met name op het Nederlandse middenbedrijf en is sterk in de advisering aan groeiende ondernemingen. BDO maakt deel uit van BDO International, een wereldwijd netwerk van zelfstandige en onafhankelijke organisaties die onder de merknaam BDO actief zijn op het gebied van de zakelijke dienstverlening.

Noot voor de redactie (