MINVROM: Dekker ontvangt advies toezicht op woningcorporaties

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Minister Dekker ontvangt advies over toezicht op woningcorporaties

Minister Dekker (VROM) heeft het advies van prof. dr. A. Schilder over het toezicht op woningcorporaties in ontvangst genomen. 'Een goed en grondig advies', aldus Dekker. Vandaag heeft zij het advies naar de Tweede Kamer gestuurd.

Verbeteren
Schilder adviseert het interne toezicht bij de corporaties verder te verbeteren. Dit is een verantwoordelijkheid die vooral bij de corporaties zelf ligt. Een andere aanbeveling is om het externe toezicht uit te breiden naar de terreinen waar het onvoldoende is ontwikkeld, zoals governance, maatschappelijke prestaties en efficiëntie. De structuur van het huidige toezicht is daarnaast complex en weinig transparant, aldus Schilder. Voorgesteld wordt dan ook het externe toezicht te bundelen bij één instantie, het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV).

Plannen
Na de zomer stuurt minister Dekker haar plannen voor het toezicht op corporaties naar de Kamer. Het advies van Schilder biedt hiervoor belangrijke aanknopingspunten. Prof. Dr. A. Schilder is directeur van De Nederlandsche Bank en heeft veel ervaring op het terrein van toezicht.