GroenLinks

Libanese vluchtelingen ook in Nederland opvangen

25 juli 2006

In Libanon is een humanitaire crisis veroorzaakt die steeds nijpender wordt. Ruim zeshonderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. Duizenden zijn verwond, bijna vierhonderd mensen gedood. Medicijnen raken op, voedsel is schaars en er is nauwelijks onderdak voor alle vluchtelingen. De Nederlandse regering kiest tot nu toe te eenzijdig partij voor de Israëlische regering. Geen staakt het vuren, geen vredesmacht zoals Kofi Annan heeft voorgesteld, en geen veroordeling van het disproportionele geweld.

De Nederlandse regering doet te weinig voor de Libanezen. GroenLinks vindt dat de humanitaire nood schreeuwt om extra noodhulp en betere opvang van de vele vluchtelingen. Niet alleen in Libanon en de regio maar ook in Nederland zelf, als het gaat om gevluchte naaste familieleden van Nederlandse Libanezen. Deze vluchtelingen kunnen eventueel via een versnelde noodprocedure zolang het geweld voortduurt tijdelijk veiligheid en onderdak vinden bij hun familie in Nederland.

Naima Azough

Schriftelijke vragen van de leden Azough en Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Vreemdelingenzaken & Integratie over de zorgelijke situatie van vluchtelingen in Libanon.


1. Klopt het dat momenteel ruim zeshonderdduizend mensen in Libanon op de vlucht zijn geslagen sinds Israël begon met luchtaanvallen op Libanon?


2. Bent u het eens met de voorspelling van het Wereldvoedselprogramma (WFP) dat er nog veel meer mensen op de vlucht zullen slaan als de veiligheidssituatie verder verslechtert? Zo ja, bent u het dan met ons eens dat de veiligheidssituatie absoluut niet verder mag verslechteren? Welke acties bent u bereid te ondernemen om dit te bewerkstelligen?


3. Bent u het eens met de constatering van de heer Egeland, ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor humanitaire zaken, dat veiligheid een eerste vereiste voor humanitaire hulpverlening is, en dat daarom beide partijen moeten stoppen met de beschietingen? Zo neen, waarom niet?


4. Hoe acht u humanitaire hulp mogelijk als de luchtaanvallen ondertussen aanhouden en veel delen van het land nauwelijks meer toegankelijk zijn?


5. Bent u het eens met de schatting van de ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor humanitaire zaken dat er op korte termijn 150 miljoen en op lange termijn vele miljarden nodig zullen zijn voor de wederopbouw van Libanon? Hoeveel bent u bereid bij te dragen aan deze wederopbouw?


6. Welke rol ziet u voor Nederland en voor de EU in de hulpoperatie en vluchtelingenopvang in Libanon? Is er sprake van een gecoördineerde actie om de vele vluchtelingen in Libanon op te vangen? Hoe verloopt de coördinatie en invulling van de hulpoperatie?


7. Welke bijdrage is de Nederlandse regering bereid te leveren aan het verzoek van de Libanese regering om noodzendingen medicijnen, voorraden, tijdelijke huisvesting en brandweermateriaal?


8. Is het bekend hoe groot het aantal Nederlandse Libanezen of in Nederland verblijvende Libanezen is? Klopt de schatting dat er tussen de 2000 en 2500 in Nederland verblijvende Libanezen zijn?


9. Een deel van de Nederlanders van Libanese afkomst heeft naaste familie in Libanon die nu op de vlucht is. Bent u bereid een versnelde noodprocedure op te starten voor Libanese vluchtelingen met naaste familie in Nederland om deze vluchtelingen toe te staan tijdelijk - voor zolang de situatie in Libanon onveilig is - bij hun familieleden in Nederland onderdak te vinden? Zo neen, waarom niet?


10. Bent u bereid te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om vluchtelingen in Libanon met naaste familie in Nederland te ondersteunen en te helpen?


11. Kunt u garanderen dat de Nederlandse ambassade in Libanon en eventueel de Nederlandse ambassades in omringende landen zeer snel en adequaat reageren op vragen en visumaanvragen van Nederlanders van Libanese afkomst en gevluchte familieleden van Libanese Nederlanders? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke acties bent u van plan te ondernemen om deze garantie invulling te geven?