Groen!

Van Mechelen en Anciaux maken van 21 juli dé Vlaamse rampdag:

Nieuwe golfterreinen zijn regelrechte aanslag op het Vlaamse landschap

Groen! verwerpt de plannen van de Vlaamse regering om in Vlaanderen 7 nieuwe golfterreinen in te planten en 4 bestaande terreinen te vergroten. Onder het mom van een democratisering van de golfsport plegen VLD en SP.A-Spirit een aanslag op het Vlaamse landschap, stelt Groen!-voorzitter Vera Dua. Zeven nieuwe golfterreinen moeten maken dat Vlaanderen straks iets meer dan 50.000 golfers telt in plaats van de huidige 30.000. De open ruimte die aan de megalomane golfplannen wordt geofferd, is immens. Nu al verdwijnt er in België per dag 7 hectare open ruimte, zon 15 voetbalvelden. Een golfterrein neemt tussen de 40 en 70 ha in beslag. Als men ziet aan welk ritme de open ruimte in Vlaanderen vandaag wordt opgesoupeerd, dan is de aanleg van 7 nieuwe golfterreinen en de uitbreiding van 4 bestaande totaal onverantwoord.

De groene saus die beide ministers rond hun golfplannen opvoeren, is bovendien ronduit ongeloofwaardig. Het blijft een aantasting van de open ruimte ten voordele van een beperkt aantal mensen. Rond de ecologische invulling van golfterreinen is deze regering bovendien totaal ongeloofwaardig. In mei laatstleden raakte nog bekend dat Vlaams minister Kris Peeters (CD&V)- tegen de zin van OVAM - toestond het golfterrein op het provinciale domein Puyenbroeck in het Oost-Vlaamse Wachtebeke op te hogen met grond die er volgens de milieunormen niet voor geschikt is, en mogelijk zelfs van de sanering van een woonwijk komt.

Vandaag wordt de klok terug gedraaid, reageert Groen-voorzitter Vera Dua. De golflobby haalt haar slag thuis nadat gedurende jaren de uitbreidingsplannen werden tegengehouden. Ministers Van Mechelen en Anciaux zien in hun eco-golfterreinen het gedroomde alibi om kostbare open ruimte op te offeren aan de golfsport. Het is trouwens opvallend dat deze plannen gelanceerd worden op een moment dat iedereen op vakantie is en het parlement op verlof!

Groen! roept het Vlaamse parlement op de plannen van de ministers terug te fluiten en zal daar, de nodige munitie voor aanreiken. Aan politiek doen, betekent keuzes maken. Kiezen voor het inpalmen van de nog weinige open ruimte door golfterreinen, is echt niet onze keuze. Als dat wel de keuze is van de Vlaamse parlementairen van CD&V-NV-A, SP.A-Spirit en VLD dan is 21 juli niet langer de nationale feestdag maar de Vlaamse rampdag.