Gemeente Boxmeer


Kadernota 2006: Sluitend meerjarenperspectief

Afgelopen week heeft het het college van burgemeester en wethouders de Kadernota 2006 gepresenteerd. Deze Kadernota geeft een eerste financiële doorkijk naar de begrotingsjaren 2007-2010 en vormt de basis voor de samenstelling van de gemeentelijke begroting 2007. De gemeenteraad behandelt de Kadernota 2006 in de raadsvergadering van 31 augustus a.s.

Sluitende begroting
Afgelopen jaren sloot de begroting van de gemeente met een tekort. Dit tekort werd afgedekt door de reservepot van de gemeente. Met de gemeenteraad is afgesproken dat vanaf 2007 de gemeentelijke begroting weer sluitend zou zijn. Door de nodige bezuinigingen is dit gelukt.

Op basis van de huidige inzichten sluit de begroting in 2007 met een klein overschot en ook de jaren daarna laten kleine overschotten zien. De belastingen worden slechts met het wettelijk toegestane percentage verhoogd.

Prioriteiten
Geld blijft echter een schaars middel. De beschikbaarheid van geld bepaalt vaak of iets wel of niet kan. Het college heeft dan ook prioriteiten aangegeven voor 2007. Daarbij is rekening gehouden met de uitvoering van een aantal beloftes uit het nieuwe collegeprogramma:
* Voor jongerenbeleid en jeugdparticipatie wordt 8.000 extra uitgetrokken;

* Voor ondersteuning van vrijwilligers wordt 20.000 geraamd;
* Voor instandhouding van het bomenbestand wordt vanaf 2007 jaarlijks 50.000 uitgetrokken;

* Het economisch beleid krijgt een extra impuls met een budget van 10.000 en extra formatieruimte;

* De digitale dienstverlening van de gemeente zal in 2007 verder worden uitgebreid;

* In 2007 worden maatregelen getroffen om de gemeente ouderenproof te maken.

Investeringsprogramma
In het investeringsprogramma 2007 is onder andere rekening gehouden met een nieuwe multifunctionele accommodatie in Overloon, multifunctionele ruimten bij de scholen Weijerhof en Canadas/Schelven, een fietspad tussen Staaiweg en Hogeweg en de uitvoering van het landschapsontwikkelingsplan, groenontwikkelingsplannen en dorpsontwikkelingsplannen. Ook wordt er geld uitgetrokken om de verkeersveiligheid te verbeteren.