Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Zomerthema's

2006

Ozonlaag herstelt 25 juli 2006

Het RIVM meet sinds 1994 systematisch de verticale verdeling van de ozonconcentratie in de stratosfeer (10-45 kilometer hoogte).Voor het eerst is de reeks metingen lang genoeg om invloeden van andere (natuurlijke) ozonfluctuerende processen te onderscheiden, zoals die van de 11-jarige zonnecyclus. Samen met haar internationale partners heeft het RIVM een studie uitgevoerd naar de eerste tekenen van herstel van de ozonlaag. Hierin werd specifiek gekeken naar de bovenste 10 kilometer van de stratosfeer. Met name de metingen op het RIVM meetstation laten een duidelijk positieve ontwikkeling zien.

Montreal Protocol
Het herstel van de ozonlaag is het beoogde resultaat van internationale afspraken, vastgelegd in 1987 in het Montreal protocol. Hierin wordt het gebruik van ozonaantastende gassen aan banden gelegd om uiteindelijk compleet te worden uitgebannen. Deze afspraken zijn belangrijk omdat de ozonlaag ons beschermt tegen schadelijke ultraviolette straling van de zon.

Metingen
De RIVM metingen vinden plaats in Lauder, Nieuw-Zeeland. Lauder is één van de zes hoofdstations van het NDACC (Network for the Detection of Atmospheric Composition Change, voorheen NDSC). De metingen worden gedaan met behulp van een laser radar (lidar), die gebruik maakt van gepulst laserlicht. Op het zuidelijke halfrond, waar tot nog toe de grootste aantasting van de ozonlaag plaatsvond, zijn deze metingen de enige in hun soort.

De studie vergelijkt het bovenste deel van de ozonlaag op een aantal strategische plekken op aarde, waar met soortgelijke geavanceerde apparatuur wordt gemeten. Zowel in Hawaï als Nieuw-Zeeland geeft deze laag een duidelijke toename te zien. De toename van de hoeveelheid ozon boven Nieuw-Zeeland is bijna twee keer zo groot als die boven Hawaï. Op de meetstations in Duitsland, Frankrijk en Californië is nog geen duidelijk herstel te zien. Wel is de afbraak daar tot stilstand gekomen.


---------------

1 Long-term evolution of upper stratospheric ozone at selected stations of the Network for the Detection of Stratospheric Change (NDSC), Steinbrecht, W., et al., Journal of Geophysical Research, 111, D10308, doi:10.1029/2005JD006454, 2006.