Gemeente Utrecht

Laatste archeologisch onderzoek Vredenburg uitgesteld

Afgelopen maand is op en rond het Vredenburgplein en op de Catharijnebaan archeologisch onderzoek gedaan. Archeologen van de sectie Cultuurhistorie van de gemeente Utrecht bestudeerden de resten van de stadsmuur en van het kasteel Vredenburg. Op grond van hun bevindingen is het laatste onderzoek bij de Rijnkade uitgesteld. Dit onderzoek was gepland tussen 29 juli en 1 augustus. Nu de archeologen niet de grond in gaan, blijft de Rijnkade gewoon begaanbaar en is de Vredenburggarage niet afgesloten voor publiek.

Tussen 8 en 11 juli lag de Rijnkade al open, omdat archeologen daar de resten van de kasteelmuur wilden bestuderen. Tijdens dat onderzoek werd duidelijk dat de resten van het kasteel dieper liggen dan 3,5 meter. Dat laatste was de verwachting. Waarschijnlijk liggen de resten op 4 tot 4,5 meter diepte. Om dit te onderzoeken moet het onderzoeksterrein bij de Vredenburggarage groter worden. Anders kunnen de archeologen niet veilig werken.

Het vergroten van het onderzoeksterrein kan niet zomaar. Boven en onder de grond liggen allerlei obstakels als kabels en leidingen, waarvoor de gemeente eerst een goede oplossing moet vinden. Bovendien moeten de archeologen nu ander onderzoeksmateriaal moeten gebruiken om de resten in kaart te brengen. De gemeente maakt hiervoor nu een nieuw plan. Naar verwachting eind augustus is er meer hierover bekend.

Voor meer informatie over het archeologisch onderzoek en de vernieuwing van het Stationgebied kunt u terecht in het Infocentrum Stationsgebied, Gildenkwartier 193.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact openmen met Marte Kappert, Communicatie Projectorganisatie Stationsgebied , 030 2869611, of via marte.kappert@utrecht.nl