KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

25-7-2006

Minder deelnemers Sneekweek door concurrentie internationale
wedstrijden

Vandaag zon tien dagen voor de start van het evenement, hebben zich 703 deelnemers ingeschreven voor de Sneekweek die dit jaar zijn 71e editie beleeft. Dat zijn er rond de 200 minder dan vorig jaar. Concurrentie van internationale wedstrijden en het feit dat de Sneekweek midden in de vakantie valt zijn hier debet aan. De Sneekweek is van 5 tot en met 10 augustus. Plaats van handeling is het
Sneekermeer. De organisatie is in handen van de Koninklijke
Watersportvereniging Sneek (KWS).

Vooral de Splash normaal gesproken veruit de grootste klasse - levert veel minder deelnemers. Dit komt omdat meteen na de Sneekweek het wereldkampioenschap wordt gehouden op het Italiaanse Gardameer. Voorafgaand is het Open Zwitsers Kampioenschap waardoor veel mensen kiezen voor een combinatie van die twee. De Splash vorig jaar goed voor 160 inschrijvingen is dit jaar met slechts vijftig boten
vertegenwoordigd. Waarmee het trouwens samen met de Optimist nog steeds een van de grotere klassen is. Dat er in de Splash minder inschrijvingen zijn, betekent ook dat er geen selecties meer worden gevaren maar dat er wordt gestart in een A en een B groep. Ook de Vaurien heeft een WK gelijktijdig met de Sneekweek. Het gevolg is dat er in deze klasse slechts zeven inschrijvingen zijn.

Vakantiespreiding
Ook de vakantiespreiding is volgens Gerlof van der Werf, voorzitter van de sectie wedstrijdzeilen van de KWS en daarmee voorzitter van de Sneekweek, een belangrijke reden voor een tijdelijke verminderde deelname. De Sneekweek valt precies midden in de schoolvakanties. Mensen blijven niet thuis voor de Sneekweek. Volgend jaar zit de Sneekweek bijna en in 2008 helemaal aan het eind van de vakantie. Dan trekt ook weer het deelnemersaantal aan. Toen we ruim 1.000 deelnemers hadden zat de Sneekweek ook aan het eind van de vakantie. Natuurlijk is een stuk minder deelnemers wennen en niet leuk, maar we maken ons geen zorgen.

Er hebben zich zestig Optimisten ingeschreven waaronder Kevin Peet, winnaar van de Kaagweek. En er komen 32 O-jollen aan de start, waar dat er in 2005 nog 23 waren. De Pampusssen zijn met 43 en 44 vorig jaar vrijwel gelijk gebleven. De Flits maakt een kleine dip door. Deze klasse ging van 51 naar 41. Een verklaring daarvoor is wellicht te vinden in het feit dat de kinderen van tegenwoordig veel groter zijn dan vroeger en ze rond hun veertiende domweg niet meer in het bootje passen. Ook de Regenbogen hebben minder deelnemers dan vorig jaar: 31 tegen 39 in 2005. Dit komt omdat het NK dit jaar op de Westeinder wordt gehouden.

Holland-Friesland
In totaal zijn er 36 starts per dag. De eerste is die van de Laser om 10.00 uur s morgens en de 16 m² B is s middags om 13.35 uur als laatste aan de beurt. Op zondag, dinsdag en woensdag volgen rond 17.00 uur nog de teamwedstrijden tussen de gewesten Holland en Friesland in de Regenboog. Het Hollandse team bestaat uit Peter Peet, Rob de Kraa, Peter Bijlard, Alwin van Daelen en Kees Barnhard. De Friese
vertegenwoordigers zijn Marinus Schouten, Bas Meerman, Ruurd Veldhuis, Maurice Schonk en Henk Bergsma. De Friezen hebben op de Kaagweek een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand opgelopen. De noordelingen kregen klop met 136 tegen 206.

Internet
Nieuw is dat de KWS in samenwerking met Snakeware en Fiberworld dit jaar een internetservice start. Bij het wedstrijdcentrum kan een pas worden gekocht met daarop een wachtwoord en een inlogcode waardoor met de laptop of een andere pc op het Starteiland en de directe omgeving toegang kan worden verkregen tot het internet. De KWS zet op haar eigen site de uitslagen zodra die bekend zijn en de mededelingen. Een dagkaart is te koop voor het gereduceerde tarief van 3. Een pas voor heel de week kost slechts 10. Voorwaarde is wel dat de pc is voorzien van WiFi.

Volvo is hoofdsponsor van het grootste zeilevenement op het
binnenwater van Europa. Het Zweedse automerk heeft zijn naam voor drie jaar verbonden aan de Sneekweek met een optie voor nog eens drie jaar. Gaastra, Snakeware en Pepsi zijn co-sponsors. Het drietal wordt aangevuld met Sonnema dat kort voor de Sneekweek tot een overeenkomst met de KWS kwam.

Sneekweek Journaal
Ook dit jaar is er weer een Sneekweek Journaal. Deze krant verschijnt elke dag en wordt op en rond het Sneekermeer verspreid en is ook in Sneek verkrijgbaar. In de krant staan verslagen van de wedstrijden, achtergrondreportages, veel fotos en uitslagen. Naast de gedrukte vorm is er ook een digitale versie: sneekweekjournaal.nl. Verder is de Sneekweek op de site van de KWS digitaal te volgen op sneekweek.nl.

De Sneekweek begint op de eerste zaterdag van augustus. Traditioneel wordt de Sneekweek op de vrijdagavond geopend met vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Waterpoort. In deze armada van schepen zijn alle klassen die op het Sneekermeer acte de presénce geven,
vertegenwoordigd. Voorafgaand aan deze festiviteiten en de officiële opening wordt sinds 1954 elk jaar een Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. De onderscheiding is een initiatief van de KWS in samenwerking met de gemeente Sneek en wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen en voor die van Sneek in het bijzonder.

Het Starteiland in het Sneekermeer vormt het middelpunt van de zeilwedstrijden. Hier leggen de meeste boten aan en op dit eiland hebben familieleden, vrienden en bekenden alle mogelijkheden om de verrichtingen van hun favorieten van nabij te aanschouwen. Het eiland dankt zijn bijnaam aan het feit dat er vroeger een starttoren op dit eiland stond. Tegenwoordig staat op die plaats een modern
wedstrijdcentrum. Gestart wordt er niet meer vanuit het
wedstrijdcentrum, wel is daar altijd de finish. Het bijzondere van de Sneekweek is dat er niet zoals gebruikelijk een driehoeksbaan wordt gevaren, maar de boeien verdeeld liggen over het Sneekermeer en naastgelegen wateren. Afhankelijk van de windkracht en windrichting moeten er 20 verschillende boeien worden gerond.

(Auteur: Richard de Jonge)