SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08

SERV Vlaamse Luchthavencommissie

Persbericht

Standpunt VLC over 'strategische visie van de Vlaamse Regering m.b.t. de Vlaamse regionale luchthavens'

Brussel, 25 juli 2006

T.a.v. de redactie,

De strategische visie heeft betrekking op de luchthavens van Antwerpen, Oostende en Kortrijk-Wevelgem.

De Vlaamse Luchthavencommissie vindt het positief dat de Vlaamse Regering werk maakt van een geïntegreerde visie voor de Vlaamse Regionale Luchthavens, waarbij een gelijke behandeling wordt nagestreefd. Ze vraagt om actiever betrokken te worden bij het verdere proces, gezien dit tot de kerntaak van de commissie behoort.

De Regering streeft naar een duurzame groei voor de luchthavens met een evenwicht tussen economische groeimogelijkheden en ecologie waardoor (1) de aantrekkingskracht van Vlaanderen als logistieke toplocatie versterkt, (2) de werkgelegenheid op en rond de regionale luchthavens behouden blijft en (3) een leefbare woonomgeving voorzien wordt.

Hiertoe wordt de huidige organisatie- en beleidsstructuur herzien. In die context zullen tegen einde 2006 businessplannen uitgewerkt worden voor Oostende en Kortrijk-Wevelgem. Minister Peeters gaat daarbij na hoe en in welke mate het Vlaamse Gewest publieke functies zoals beveiliging en brandweer onder haar verantwoordelijkheid kan nemen.

De VLC ondersteunt de globale visie maar verwacht dat ze op een goed onderbouwde manier verder uitgewerkt wordt en zal leiden tot een geïntegreerde visie.

Inzake het beheer van vliegtuiggeluid dient ook voor de regionale luchthavens het principe van de evenwichtige aanpak van geluidshinder (EU/2002/30) gevolgd te worden. De Commissie benadrukt hierbij de nood aan concrete beslissingen in het domein van ruimtelijke ordening.

Indien blijkt dat de verder op punt gezette strategische visie en de specifieke businessplannen voor sommige regionale luchthavens niet kunnen gerealiseerd worden binnen de huidige milieuvergunning, kunnen volgens de VLC aanpassingen hieraan niet worden uitgesloten.

Dit standpunt van de Vlaamse Luchthavencommissie vindt u ook op de SERV-website: www.serv.be/vlc. Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be

Martine Muylle
SERV-medewerkster
Tel.:02/20.90.189 Fax.:02/21.77.008
mmuylle@serv.be