Unicef



Israël en Libanon: doden en gewonden bestaan voor ruim een derde uit kinderen
25 juli 2006, New York - De doden en gewonden die zijn veroorzaakt door het conflict tussen Israël en Libanon bestaan voor ruim een derde uit kinderen. Ook wordt aangenomen dat kinderen bijna de helft uitmaken van de circa 700.000 Libanezen die hun huizen zijn ontvlucht.

Fatma Ali Abid al Nabi (3 jaar), Hassan ali Frahad (3 jaar) en Sana abda Nabi (10 maanden) slapen in een school in Beiroet. Foto: Unicef/HQ06-1060/Brooks
Fatma Ali Abid al Nabi (3 jaar), Hassan ali Frahad (3 jaar) en Sana abda Nabi (10 maanden) slapen in een school in Beiroet. Foto: Unicef/HQ06-1060/Brooks

"Tienduizenden van deze kinderen verblijven in scholen, op speelplaatsen, in moskeeën en kerken, waar amper schoon water en sanitaire voorzieningen zijn," zei Rima Salah, onderdirecteur van Unicef Internationaal. VN-organisaties hebben gisteren de internationale gemeenschap gevraagd hun hulp aan de Libanese bevolking te steunen. Het gaat om een bedrag van 150 miljoen dollar en Unicef heeft daarvan 23,8 miljoen dollar nodig.

VN-hulpgoederen arriveren vandaag De eerste grote lading hulpgoederen van VN-organisaties als Unicef wordt vandaag in Libanon verwacht. Via veilige routes worden de goederen naar de ontheemden gebracht. Unicef leidt de hulpverlening op het gebied van schoon water en sanitatie.

Rook boven het door Israëlische luchtaanvallen getroffen Rafiq Hariri-vliegveld in Beiroet. Foto: Unicef/HQ06-1064/Brooks Rook boven het door Israëlische luchtaanvallen getroffen Rafiq Hariri-vliegveld in Beiroet. Foto: Unicef/HQ06-1064/Brooks

Voorkomen moet worden dat onder de gevluchte Libanezen ziektes uitbreken door een gebrek aan medische zorg, schoon water en sanitaire voorzieningen.

Nohad Mahmoud, namens Libanon ambassadeur van de Verenigde Naties, vreest dat het onderwijs in zijn land een flink klap te verduren krijgt. "In elk Libanees dorp fungeren scholen als opvangcentra voor de vluchtelingen. Dat heeft gevolgen voor de hele bevolking, niet alleen voor degenen die op de vlucht zijn."