Unicef



Javanen keren terug naar huis 25 juli 2006, New York - Op Java zijn na de tsunami van vorige week maandag bijna 60.000 mensen het binnenland in gevlucht. Uit angst voor nieuwe vloedgolven durfden ze niet in hun huizen te blijven. Tienduizenden families hebben inmiddels besloten weer naar huis te gaan.

Het huis van de 18 maanden oude Adiwijaya en haar moeder Enti is door de tsunami verwoest. Foto: Unicef Indonesië/Purnomo Het huis van de 18 maanden oude Adiwijaya en haar moeder Enti is door de tsunami verwoest. Foto: Unicef Indonesië/Purnomo

Nu verblijven minder dan 12.000 mensen in tijdelijke onderkomens en opvangkampen. De tsunami heeft circa 1000 huizen ernstig beschadigd of verwoest.

In het getroffen gebied is een klein aantal kinderen dat door de tsunami wees is geworden, of gescheiden is geraakt van hun familie. Unicef werkt samen met de Indonesische regering om ervoor te zorgen dat deze kinderen zo snel mogelijk met familieleden worden herenigd.

Een inwoner van het dorp Pagar Gunung op West-Java met Unicef-hulpgoederen. Foto: Unicef Indonesië/Purnomo Een inwoner van het dorp Pagar Gunung op West-Java met Unicef-hulpgoederen. Foto: Unicef Indonesië/Purnomo

Prik tegen mazelen voor 8000 kinderen

Meer dan 8000 kinderen tot vijf jaar worden deze week ingeënt tegen mazelen, tijdens een gezamenlijke vaccinatiecampagne van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarnaast worden alle gewonden opgespoord om hen in te enten tegen tetanus.

Unicef blijft doorgaan met het geven van noodhulp. Er is al gezorgd voor onder meer dekzeilen, tenten, medische hulpmiddelen en jerrycans, genoeg voor 40.000 mensen.

De tsunami heeft aan de Javaanse zuidkust ook drie scholen beschadigd. Unicef zorgt er met de lokale autoriteiten voor dat de leerlingen van deze scholen tijdelijk op andere scholen terechtkunnen.