Ingezonden persbericht


Persbericht

Sport veelvuldig genoemd én geroemd in collegeprogramma's

Vereniging Sport en Gemeenten inventariseerde 40 willekeurige collegeprogramma's

Oosterbeek, 25 juli 2006 - Gemiddeld worden maar liefst 15 zinnen besteed aan sport in de coalitieakkoorden 2006-2010. Dit blijkt uit een uitgebreide inventarisatie van 40 willekeurige collegeprogramma's door Vereniging Sport en Gemeenten. Nog nooit is er zoveel aandacht voor sport geweest in de collegeprogramma's. Sport wordt veelvuldig genoemd én geroemd. In navolging van het regeerakkoord en de kabinetsnota 'Tijd voor sport', staat in de helft van alle programma's een aparte paragraaf opgenomen waarin de maatschappelijke meerwaarde van sport wordt erkend.

Sport krijgt in de collegeprogramma's meer dan ooit de aandacht die het verdient. Uit de inhoud van de sportparagrafen blijkt dat veel gemeenten de ambitie hebben hun rol ten aanzien van de lokale sport in de komende jaren te versterken. Deze rol blijft voorlopig nog een voorwaardenscheppende.

Vereniging Sport en Gemeenten constateert dat sport de lokale bezuinigingen volledig te boven is en er weer ruimte ontstaat voor investeringen. Er worden veel middelen beschikbaar gesteld voor renovatie en upgrading van bestaande sportaccommodaties. De bereidheid is groot om te investeren in nieuwe accommodaties, creatief om te gaan met beschikbare ruimte, sportvoorzieningen terug in de wijk te brengen en de toegankelijkheid van sportaccommodaties te vergroten.

Binnen de collegeprogramma's is ook de nodige aandacht voor de zogenaamde zachtere kant van sport. Het traditionele sportstimuleringsbeleid, gericht op jongeren, ouderen en minder actieve burgers wordt veelvuldig genoemd. Het belangrijkste aandachtsveld binnen het lokale sportbeleid is 'Sport voor iedereen'. De meeste gemeenten willen sport betaalbaar houden voor mensen met een laag inkomen en geven aan terughoudend te zullen omgaan met tariefstijgingen. Het professioneel ondersteunen van verenigingen maakt bij een kwart van de gemeenten onderdeel uit van het collegeprogramma. Tegelijkertijd wordt ook het belang van topsport onderschreven, met name de promotiewaarde voor de gemeente en de voorbeeldfunctie voor jongeren daarvan wordt erkend.

Ook de betekenis van sport voor de leefbaarheid, de sociale cohesie en integratie in buurten en wijken staat prominent op de lokale agenda. Dit actiepunt sluit daarmee goed aan op het kabinetsbeleid. Sporten voor mensen met een beperking staat stevig in de collegeprogramma's als actiepunt vermeld en krijgt volop de aandacht.

Vereniging Sport en Gemeenten is tevreden over het aandeel van sport in de coalitieakkoorden. Opvallend is de politieke erkenning van sport met daarbij de bereidheid tot het creëren van meer ruimte voor sport. Positief is het evenwicht tussen sport als doel en sport als middel. Wel blijft het te voeren beleid vrij traditioneel van opzet en lijken gemeenten vooralsnog terughoudend in de vernieuwing van hun sportbeleid.



Ingezonden persbericht