Gemeente Amerongen


Rapportage Luchtkwaliteit 2005 Utrechtse Heuvelrug vastgesteld

De rapportage over de luchtkwaliteit in 2005 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De Milieudienst Zuidoost-Utrecht berekent elk jaar hoe de luchtkwaliteit van het afgelopen jaar was en stelt daar een rapport over op. Uit de berekeningen blijkt dat langs de doorgaande wegen (A12 en provinciale wegen) grenswaarden worden overschreden.

Voor het opstellen van de rapportage is berekend of er sprake is van overschrijdingen van de wettelijke luchtkwaliteitsnormen uit het Besluit luchtkwaliteit voor de luchtverontreinigende stoffen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Gelijk aan het landelijk beeld treden geen overschrijdingen op van de normen voor koolmonoxide en benzeen. Wel is gebleken dat in 2005 grenswaarden voor stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) zijn overschreden op de volgende locaties in:


- Maarsbergen bij de kruising van de A12 met de doorgaande wegen N226;
- Driebergen-Rijsenburg in het gebied
A12/Hoofdstraat/Loolaan/Arnhemsebovenweg;

- Doorn bij de kruising in het centrum;

- Amerongen bij de kruising tussen de koningin Wilhelminaweg en de Koenestraat.

Op plaatsen waar de bevolking over het algemeen langdurig verblijft, zoals bij woningen, is de luchtkwaliteit niet zodanig slecht dat de gemeente verplicht is maatregelen te treffen. Wel moet de gemeente ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit niet verslechtert. Dit doet de gemeente door bij planvorming en vergunningverlening de gevolgen hiervan op de luchtkwaliteit te beoordelen.

Ten opzichte van 2004 is de luchtkwaliteit in de gemeente niet wezenlijk beter of slechter geworden.