Stichting Natuur en Milieu

Milieuorganisaties dienen klacht in tegen Nederland over waterrapportage

25 juli 2006 - Elf EU-lidstaten, waaronder ook Nederland, laten grote watergebruikers buiten beeld in hun binnen de Kaderrichtlijn Water verplichte - rapportage aan de Europese Commissie. Dat blijkt uit onderzoek door het Europees Milieubureau (EEB). Met het EEB willen Stichting Natuur en Milieu en Stichting Reinwater dat de kosten en baten van het watergebruik beter in kaart worden gebracht. Alleen dan kunnen alle kansen voor schoner en meer natuurlijk water worden uitgebuit.

In de rapportage van Nederland aan de Europese Commissie zouden alle vormen van watergebruik in kaart worden gebracht, en de daaraan verbonden milieukosten. Het blijkt dat Nederland vooral heeft gekeken naar de kosten voor het zuiveren van riool- en drinkwater. Deze gebrekkige analyse laat de grote watergebruikers buiten beeld waardoor het principe van de gebruiker betaalt onvoldoende kan worden toegepast. Volgens het Europees Milieubureau (EEB) is niet alleen Nederland in gebreke gebleven maar zijn de rapportages van tenminste 11 lidstaten van slechte kwaliteit.

Stichting Natuur en Milieu, Stichting Reinwater en het EEB hebben een klacht gestuurd aan de Europese Commissie en de Commissie daarin gevraagd de gebrekkige rapportages terug te sturen aan de lidstaten met het verzoek hun huiswerk over te doen.

Naar aanleiding van de bevindingen in het rapport van het EEB hebben Stichting Natuur en Milieu en Stichting Reinwater in een brief de staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat verzocht alle vormen van watergebruik volledig te beschrijven en alle waterdiensten te onderzoeken met een uitgebreide economische waardering.
Pas dan kan de door de Kaderrichtlijn Water vereiste gedegen afweging van kosten plaatsvinden.

Brief aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat (19 juli 2006)

Klacht EEB (engelstalig, 17 juli 2006)

Persbericht EEB (engelstalig, 17 jui 2006)

Onderzoeksrapport EEB (engelstalig, mei 2006)

EEB

Stichting Reinwater

Publicatiedatum: 25-07-2006