Gemeente Stadskanaal

In het buitengebied van Stadskanaal is Essent Lightning pas geleden begonnen om namens de gemeente Stadskanaal een aantal lantaarnpalen langs wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom weg te halen. Omdat omwonenden niet persoonlijk op de hoogte zijn gesteld, is een aantal mensen onverwachts geconfronteerd met deze maatregel. Zo is er onduidelijkheid ontstaan over het aantal palen dat wordt verwijderd en plekken waar dat gebeurt. In dit artikel leest u meer over de reden hiervan en de plaatsen waar de palen worden weggehaald.

Beleidsplan Openbare Verlichting

Het weghalen van de straatverlichting is een van de punten uit het beleidsplan Openbare Verlichting dat in april 2005 door de gemeenteraad is vastgesteld. Hierin is de keuze gemaakt om alle lichtmasten buiten de bebouwde kom te verwijderen met uitzondering van de buurtschappen Kopstukken, Holte en Vledderveen en de gevaarlijke punten.

Redenen

In totaal gaat het de komende vier jaren om 800 lichtmasten. Reden hiervoor is onder andere de kwaliteit van het donker in buitengebieden, kosten- en milieubesparing. Op dit moment staat langs ongeveer een derde van de wegen in het buitengebied openbare verlichting. Besloten is om hier geen uitbreiding meer aan te geven en de palen die zijn afgeschreven niet meer te vervangen. Ook om technische redenen is het niet verantwoord deze palen te handhaven.

Tijdpad

Dit jaar worden er in totaal 350 lichtmasten verwijderd. Vanaf medio september gaat Essent hiermee verder. Voordat men gaat starten zullen wij hierover via deze pagina informeren. Ook wordt er (waar mogelijk) overleg gevoerd met buurtschappen en/of verenigingen op welke gevaarlijke punten verlichting noodzakelijk blijft.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer E.H. Huiting, T (0599) 631 439


* 25 juli 2006