Het Nederlandse Rode Kruis

25 juli 2006
Conflict Midden-Oosten: hulp verlenen onder zware omstandigheden

Vrijwilligers van het Libanese Rode Kruis evacueren gewonden uit de vuurzone

Het Libanese Rode Kruis is paraat sinds het begin van de crisis. Het evacueert onder andere oorlogsslachtoffers uit de vuurzone. Het Libanese Rode Kruis heeft nu 333 gewonden vervoerd en 75 doden geborgen. Dit kost de nodige moeite omdat de infrastructuur grotendeels is vernietigd. Libanese Rode Kruis-ambulances zijn beschoten, hoewel de ambulances een duidelijk zichtbaar rood kruis voerden. Daarbij viel een aantal gewonden.

Ambulances beschoten
We hebben bij de Israëlische autoriteiten op maatregelen aangedrongen, vertelt Balthasar Staehelin van het Internationale Rode Kruis (ICRC). Het rode kruis-teken beschermt gewonden en hun verzorgers en betekent zoveel als ´Niet schieten!´. Het gebruik ervan is omschreven in het humanitair oorlogsrecht.

Voedsel raakt op
In Zuid-Libanon begint het voedsel op te raken. Er dreigt een tekort aan water. Ook de voorraad medicijnen raakt uitgeput. In de regio rond de stad Tyre bedreigt een water- en voedseltekort zo´n 100.000 mensen. Een transport van het ICRC bracht er op maandag 24 juli voedselpakketten en medische hulpgoederen.

Rode Kruis-vrijwilligers vangen vluchtelingen op op de luchthaven Roissy bij Parijs. Reuters/Jean-Paul Pelissier/ www.alertnet.org

De gevechten hebben een grote vluchtelingenstroom op gang gebracht vanuit het zuiden van Libanon. Velen vluchten naar buurland Syrië. De Syrische Rode Halve Maan vangt hen aan de grens op. Zij worden ook naar andere landen geëvacueerd. Rode Kruis-vrijwilligers staan op diverse vliegvelden klaar om de getraumatiseerde vluchtelingen op te vangen.

Humanitaire hulp
Behalve in Libanon en Syrië, biedt de Rode Kruis-organisatie ook hulp in Israel. In Israël zijn verschillende dorpen en steden geraakt door raketten, waaronder de stad Haifa. Magen David Adom (de Rode Davidsster) verleent er medische en humanitaire hulp. Daarbij zijn mobiele klinieken ingezet.

Een man bekijkt beschadigde gebouwen in Zuid-Beiroet. Reuters/Adnan Hajj/www.alertnet.org

In de gebieden die getroffen zijn door het conflict coördineert het internationale Rode Kruis (ICRC) de hulpverlening. Het ministerie van Buitenlandse Zaken steunt het internationale Rode Kruis met een bijdrage een miljoen euro. Het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 7447 opengesteld voor giften.

Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen
Ht Rode Kruis maakt rnstige zorgen over de impact die de gevechten hebben op de burgerbevolking in Libanon en Israël. Het Rode Kruis dringt bij de strijdende partijen aan op de naleving van het oorlogsrecht. Het Rode Kruis is grondlegger en bewaker van het humanitair oorlogsrecht.

Meer informatie:

* Doneer nu aan giro 7447!

* Dossier conflict Midden-Oosten

* Humanitair oorlogsrecht