Greenpeace: ontbossing van Amazone voor soja stopgezet

Stichting greenpeace nederland

http;//www.greenpeace.nl

Greenpeace campagne leidt tot stappen sojagiganten

Amsterdam, 25 juli 2006 - De Braziliaanse soja-industrie gaat akkoord met een moratorium van twee jaar op de handel in soja afkomstig uit ontboste gebieden in de Amazone. De verdere verwoesting van de Amazone voor de sojateelt wordt in die periode stopgezet. Het internationale akkoord is bereikt na een intensieve campagne van Greenpeace om de aanleg van enorme sojaplantages in het tropische oerwoud aan de kaak te stellen en de ontbossing van het Amazonegebied te stoppen.

Europese voedselproducenten en supermarktketens McDonald's, El Corte Ingles, Waitrose, Asda, Alpro, Ritter-Sport en Tegut hebben een alliantie gesloten met Greenpeace om verantwoorde soja van hun leveranciers te eisen. Mede dankzij deze alliantie gingen de sojagiganten Cargill, Bunge, ADM en Amaggi overstag en kon het moratorium tot stand komen.

Greenpeace verwelkomt deze stap tot een tweejarig moratorium. 'De ontbossing is vernietigend en moet onmiddelijk ophouden.' zegt Hilde Stroot, campagneleider Bossen van Greenpeace Nederland. 'Greenpeace vindt wel dat het moratorium moet worden gehandhaafd totdat de bescherming van de Amazone op lange termijn wordt gegarandeerd.'

Onderzoek van Greenpeace bracht dit jaar illegale praktijken van sojagiganten zoals Cargill aan het licht en het feit dat de sojateelt direct betrokken is bij de vernietiging van het Amazone oerwoud. Ook onthulde het onderzoek het directe verband tussen grote, bekende voedselmerken en -ketens en de grootschalige sojateelt in de Amazone. Ook heeft Greenpeace fel actie gevoerd tegen Cargill, onder andere in de Amsterdamse haven.

'Toen Greenpeace ons wees op de ernstige bedreiging voor het regenwoud van de Amazone, gingen wij in overleg met hen, om te zien wat wij konden doen. We zijn vastbesloten om de juiste stappen te zetten samen met onze leveranciers en de Braziliaanse overheid om de Amazone te beschermen tegen verdere ontbossing.' vertelt Karen van Bergen, vice-voorzitter van McDonald's Europa. 'We gaan er ook vanuit dat, als sommige maatregelen langer dan twee jaar vergen, het moratorium verlengd zal worden tot aan alle eisen is voldaan.'

De sojahandelaren gaan tijdens het moratorium met de overheid samenwerken om de Amazone beter in kaart te brengen. Ook gaan zij helpen de wetgeving en de openbare orde in het Amazonegebied te herstellen. De Braziliaanse overheid krijgt met deze stap een steun in de rug bij het tegengaan van de ontbossing en opleggen van goed bestuur.

'De eerste stap is nu gezet. De landhonger voor soja heeft al vele levens van de inheemse bevolking gekost en grote delen oerwoud vernietigd,' stelt Hilde Stroot van Greenpeace 'In Brazilië én in Nederland blijft Greenpeace daarom strijden voor het behoud van de Amazone.'

De tropische wouden van de Amazone kennen de rijkste biodiversiteit ter wereld. Het enorme oerwoud speelt een grote rol in de regulering van het klimaat en biedt een onderkomen voor miljoenen mensen. Wetenschappers voorspelden dat als de landbouw zich in het bestaande tempo verder zou ontwikkelen, bijna de helft van de Amazone verdwenen is in 2050. De afgelopen drie jaar ging voorgoed een gebied verloren van 7 miljoen hectare: twee keer de oppervlakte van Nederland.

Einde persbericht.
Voor meer informatie,