Gemeente Rotterdam

Nr. 144
25 juli 2006

Wethouder Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid):

"Gemeenten uitsluiten van ESF onbehoorlijk"

Gemeenten uitsluiten van het Europees Sociaal Fonds (ESF) is onbehoorlijk. Dat schrijft wethouder Dominic Schrijer aan staatssecretaris Van Hoof (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over zijn voornemen gemeenten te verbieden subsidies aan te vragen van het ESF over periode 2007-2013. De Rotterdamse wethouder van Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid verzoekt de staatssecretaris dringend dit voornemen te heroverwegen. Het plan heeft ingrijpende financiële gevolgen voor Rotterdam. Eind augustus wil de wethouder over deze kwestie met Van Hoof spreken.

Volgens Schrijer is het plan van de staatssecretaris pertinent in strijd met de uitgangspunten van het Europese beleid op het gebied van arbeidsmarkt en werkgelegenheid. Hij schrijft dat gemeenten hierin juist een cruciale rol vervullen. Hij bestrijdt dat de gemeenten structureel geld overhouden van het budget dat ze krijgen voor de uitvoering van de WWB, zoals de staatssecretaris beargumenteert. In Rotterdam dreigt een juist tekort aan geld voor scholingstrajecten voor moeilijk bemiddelbare werkzoekenden.

"In veel plaatsen heeft de gemeente als aanvrager gefungeerd voor externe subsidie-indieners in zorg en onderwijs. Juist door de politiek gelegitimeerde positie van een gemeente is zij bij uitstek geschikt om de verschillende belangen te kunnen afwegen", schrijft Schrijer. "Daar komt bij dat gemeenten in de afgelopen periode zeer veel expertise hebben opgebouwd rond het ESF."

De wethouder neemt het de staatssecretaris ook kwalijk dat het ESF-beleid nu zo plotseling 180 graden wordt gedraaid. Nog maar kortgeleden dichtte het Kabinet de grote steden een belangrijke rol toe voor onder andere het ESF. "Dit is niet te rijmen met het nu ingezette beleid", aldus Schrijer.

Schrijer heeft de Tweede Kamer en de Vereniging Nederlandse Gemeenten een kopie van de brief gestuurd.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam