NEN


Reconstitutieprotocol bereiding referentiematerialen voor organische componenten in grond- en oppervlaktewater

De behoefte aan geschikte referentiematerialen voor organische componenten bij laboratoria is groot. Deze kunnen onder andere gebruikt worden voor kwaliteitscontrole en methodevalidatie, en bij het aantonen van gelijkwaardigheid. Ze zijn echter beperkt beschikbaar. Recentelijk is een protocol opgesteld waarin de bereiding van referentiematerialen voor organische componenten in grond- en oppervlaktewater is beschreven.

Dit ontwerp van de Nederlandse voornorm (NVN) 6419 is opgesteld in het kader van project 242 'Reconstitutieprotocol voor de bereiding van organische referentie materialen' uit het Actieprogramma Normalisatie en Validatie van Milieumeetmethoden (ANVM). Dit voornormontwerp beschrijft een eenduidige werkwijze voor de bereiding van referentiematerialen. Het referentiemateriaal kan worden toegepast voor kwaliteitscontrole, het aantonen van gelijkwaardigheid van eigen methodes met referentiemethodes en periodieke kwaliteitsborgingen.

Afbakening
De gekozen afbakening van het project is gebaseerd op de resultaten van ANVM project 206 'Ontwikkeling van referentiematerialen voor afval-, grond- en oppervlaktewater voor organische componenten - haalbaarheidsstudie'. Voor de keuze van referentiematerialen werd een selectie gemaakt van de in project 206 geselecteerde componenten: minerale olie, BTEX, naftaleen, VOC, PAK. Uit project 206 bleek een referentiemateriaal voor organische stoffen in afvalwater dat karakteristiek is voor alle soorten afvalwater, niet haalbaar te zijn. Project 242 heeft zich daarom beperkt tot de matrices grondwater en oppervlaktewater.

Commentaar
Commentaar op deze normontwerpen kan vóór 15 september 2006 worden ingediend bij NEN, Postbus 5059, 2600 GB Delft, of per e-mail via het adres milieu@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: NEN-Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e-mail: milieu@nen.nl.