Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

21-7-2006

VROM publiceert nog dit jaar de nieuwe veiligheidsafstanden voor lpg-tankstations. TNO test in september een hittewerende coating voor tankauto's. Die test is van belang om de juiste veiligheidsafstanden te berekenen.

VROM sloot op 22 juni 2005 met de bedrijven in de lpg-sector het convenant Lpg-autogas. In het convenant staan afspraken over de invoering van veiligheidsmaatregelen, de aanpak van de nog te saneren lpg-tankstations (de 'restcategorie') en het geld dat de sector zelf bijdraagt om tankstations veiliger te maken.
Door het gebruik van verbeterde vulslangen, een ander losproces en het aanbrengen van een hittewerende coating op tankauto's kunnen de veiligheidsafstanden tussen lpg-tankstations en (beperkt) kwetsbare objecten worden verminderd. De tankstations moeten sowieso voldoen aan de grenswaarde van 10^-6 per jaar. De lpg-sector heeft hiervoor de afgelopen maanden (technische) onderzoeken laten doen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft die onderzoeken beoordeeld.
VROM past nog dit jaar de Regeling externe veiligheid inrichtingen aan met een nieuwe afstandstabel. Met deze tabel kunnen gemeenten en provincies bepalen welke lpg-tankstations, ondanks de nieuwe veiligheidsmaatregelen, nog moeten worden gesaneerd omdat ze te dicht in de buurt staan van bijvoorbeeld huizen of ziekenhuizen. De lpg-sector zorgt er zelf voor dat deze tankstations uiterlijk in 2010 geen lpg meer verkopen, zijn gesloten of verplaatst. VROM past de regeling aan zodra de nieuwe veiligheidsafstanden bekend zijn.

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Lpg

* Dossier Externe veiligheid