SP pleit voor smogkorting in het openbaar vervoer

Sp

SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen stelt voor om bij aanhoudende hitte mensen goedkoper met het openbaar vervoer te laten reizen met ozonkaartjes. Lange files op weg naar werk, strand of pretparken veroorzaken immers veel smog. Een stevige korting op het bus- of treinkaartje op deze dagen zou de files kunnen verkleinen. Van Velzen: 'In 2010 moet Nederland aan de Europese normen voor luchtkwaliteit voldoen. Extra inspanningen zullen dus hard nodig zijn. Ik stel voor om in het landelijke pakket aan maatregelen na de roetfilters ook de smog-korting op het openbaar vervoer op te nemen'.

Juist op deze zomerse dagen met extreme droogte worden de dagnormen voor luchtkwaliteit overschreden. Van Velzen stelt voor op smogdagen alle reizigers met de roze strippenkaart in de bus te laten reizen en in de trein met NS kortingkaartjes. De kosten voor deze ozon-campagne zouden gedeeltelijk door de vervoersbedrijven en gedeeltelijk door het ministerie van VROM betaald moeten worden. De bijdrage aan de vervoersmaatschappijen kan komen uit de voor luchtkwaliteit gereserveerde 900 miljoen euro. Van Velzen: 'Volgende zomer moet er op teletekst en op de verschillende websites aangegeven worden wanneer er smog-dagen verwacht worden en moeten er advertenties in de kranten gezet worden om zo de verstokte autorijder uit de auto te lokken met ozonkaartjes'.

Overal in Europa wordt nagedacht over alternatieven om smog te voorkomen. Zo werken ze in België momenteel met snelheidsbeperkingen in de spits en in Italië rijden de even en oneven nummerborden op verschillende dagen. Nederland doet echter niets op om de luchtkwaliteit in droge periodes te bewaken, terwijl het RIVM onlangs aantoonde dat regelmatig de normen voor luchtkwaliteit worden overschreden. 'Ik stel voor dat wij in Nederland positieve maatregelen nemen tegen de smogvorming', aldus Van Velzen. 'Niet nog meer verboden en geboden maar juist een beloning voor mensen die alternatieven zoeken'. Van Velzen vraagt milieustaatssecretaris Van Geel om hierover te gaan onderhandelen met de vervoersmaatschappijen.

Meer informatie:

Krista van Velzen 06-18305866