Hoger beroep Milieudefensie tegen blokkadeverbod

Milieudefensie

Milieudefensie wil stappen slachtbedrijf Vion tegen ontbossing Hoger beroep tegen blokkadeverbod

Amsterdam, 25 juli 2006 --- Milieudefensie wil met een hoger beroep alsnog een blokkade bij slachtbedrijf Vion afdwingen. Vrijdag verbood de rechter in Den Bosch een voor vandaag geplande blokkade van een Vion-slachterij in Boxtel, hoewel de gemeente Boxtel hiervoor toestemming had gegeven. Milieudefensie wil met de actie bereiken dat het bedrijf eindelijk stappen zet om misstanden bij de teelt van veevoersoja in Brazilië uit te bannen.

Eind vorig jaar bleek uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie en ontwikkelingsorganisatie Cordaid dat Nederland op grote schaal Braziliaanse soja importeert uit gebieden waar sprake is van kap van tropische bossen, illegale landonteigening en zelfs slavernij. Een groot deel van de soja die Nederland importeert dient als varkensvoer. Vion Food Group is het grootste slachtbedrijf van Europa, circa driekwart van de varkens in Nederland wordt door Vion geslacht.

Wouter van Eck van Milieudefensie: 'De hinder van een blokkade staat in geen verhouding tot de schade die in het Amazonegebied wordt aangericht. Die afweging is door de rechter niet evenwichtig gemaakt, we willen graag dat dat alsnog gebeurt. Mocht Vion in de tussentijd alsnog concrete verbeteringen bereiken, dan is Milieudefensie bereid om af te zien van de voorgenomen blokkade.'

Vandaag nog is gebleken dat het ook voor bedrijven die zelf geen soja inkopen goed mogelijk is om concrete stappen te zetten. Grote bedrijven waaronder McDonalds en de Britse supermarktketen Waitrose hebben een alliantie gesloten met Greenpeace om verantwoorde soja van hun leveranciers te eisen. Eerder besloot het Nederlandse zuivelbedrijf stappen te zetten om over te gaan op verantwoord geproduceerde soja.

De ontbossing van het Amazonegebied is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2004 is ruim 26.000 vierkante kilometer bos gekapt. Dit betekent dat er elke dag een natuurgebied groter dan het Nationaal Park Hoge Veluwe tegen de vlakte gaat. De expansie van de sojateelt speelt hierbij een belangrijke rol, op het grootste deel van de nieuwe landbouwgrond wordt dit gewas verbouwd.



Vereniging Milieudefensie