Verantwoord drinken kun je het beste van uit huis leren

Trendbox bv

In de 50-er jaren was het een bijzonder genoegen om de week af te sluiten door op zaterdagavond een glaasje in te schenken. Naast de traditionele drankjes werden er destijds al nieuwe wijnen en mixen geïntroduceerd. En langzaam maar zeker werd het drinken van een glaasje voor-, tijdens of na het eten, net als bij onze zuiderburen steeds meer gemeengoed. Alcohol krijgt in de media doorgaans alleen aandacht als er sprake is van onverantwoord gebruik, maar er is ook een andere kant. Voor Trendbox, nieuwsgierig als altijd, was het tijd om te inventariseren hoe het Nederlandse publiek denkt over verantwoord omgaan met alcohol. Een korte blik op resultaten uit een representatieve steekproef van ruim 1000 Nederlanders van 16 jaar en ouder.

Waar leer je verantwoord drinken en wat is dat precies? Volgens een ruime meerderheid (7 van de 10) is verantwoord drinken zeker aan te leren en de meest aangewezen plaats daarvoor is thuis, in de buurt van ouders, broers en zussen. Hoewel een enkeling meent dat verantwoord drinken betekent dat je wel 4 of meer glazen per dag mag nuttigen, zijn de meeste Nederlanders wèl heel goed geïnformeerd:
1 glas per dag voor vrouwen en 1-2 glazen per dag voor mannen. Verstandig omgaan met alcohol hoeft volgens de gemiddelde Nederlander ook niet per definitie te betekenen dat je op bepaalde dagen niet drinkt of dat je alleen in het weekend drinkt. Nee, een meerderheid vindt dat wanneer je je aan de 1 à 2 glazen per dag houdt en daarnaast ook wel 'zonder' kunt, je op een verantwoorde manier bezig bent.

Gezonde levensstijl en verantwoord drinken.
Je hoort tegenwoordig veel over de invloed van alcohol op onze gezondheid en in zowel binnen- als buitenland wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan door gerenommeerde instituten. Men raakt er steeds meer van overtuigd dat verantwoord drinken goed in een gezonde levensstijl past. Van de 'gewone' Nederlanders die meewerkten aan ons onderzoek onderschrijven 7 van de 10 deze stelling. Daarnaast gaat ruim de helft nog iets verder door aan te geven dat verantwoord drinken een positieve invloed heeft op je gezondheid. Zij zijn het dus eens met de nieuwste wetenschappelijke resultaten.

Afgezien van het feit dat mannen positiever staan t.a.v. verstandig drinken dan vrouwen, zien we dat men in 1-persoons huishoudens ook bovengemiddeld positief reageert. Dit zal te maken hebben met het feit dat je als alleenstaande al bewuster omgaat met alcohol omdat je minder momenten hebt om 'samen' met anderen thuis een glas te drinken.

Gezellig en lekker, maar informatie op jonge leeftijd
8 van de 10 Nederlanders van 16 jaar en ouder drinken wel eens een glaasje. Het is vooral gezellig en lekker en het geeft je het gevoel van 'eventjes genieten'. Ook hier geldt: jong geleerd, oud gedaan. De gemiddelde leeftijd die genoemd wordt om te 'leren' drinken en er verantwoord mee om te gaan is 17 jaar. Informatie over verantwoord drinken moet al veel eerder en wel zo rond je 13e.
Hoewel de algemene informatie die over dit onderwerp voorhanden is, wel als voldoende wordt betiteld, zou er wel meer input mogen komen vanuit het bedrijfsleven. Dit laatste is de mening van ruim 4 van de 10 Nederlanders.

In het eerste half jaar van 2006 werd samen met het Wijn Informatie Centrum door Trendbox een onderzoek uitgevoerd onder ruim 1000 Nederlanders van 16 jaar en ouder.

Over Trendbox
Trendbox B.V. is een van de grootste volledig onafhankelijke marktonderzoekbureaus in Nederland. Vanaf de oprichting in 1990 heeft het bedrijf een gezonde groei doorgemaakt. Dankzij een goede balans tussen ad hoc opdrachten en continue trendmonitors, heeft Trendbox zich een onderscheidende positie in de Nederlandse markt voor marktonderzoek en marktinformatie verworven. Trendbox is lid van de Research Keurmerkgroep, de vereniging van ISO gecertificeerde marktonderzoekbureaus in Nederland. Meer informatie over Trendbox is te vinden op www.trendbox.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Trendbox
Petra Wolff (petra.wolff@trendbox.nl)
of
Ruurd Hielkema (ruurd.hielkema@trendbox.nl)
Tel.: 020-669 44 14