Ingezonden persbericht


Persbericht
25 juli 2006

Singer laren krijgt bezielde lelies van jacob doeser

Dankzij een schenking van de K.F. Hein Stichting kan Singer Laren het werk 'Bloemstilleven' van Jacob Doeser (1884-1970) toevoegen aan haar vaste collectie. De K.F. Hein Stichting schenkt dit werk, dat zij in 2001 in langdurige bruikleen gaf, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Singer Laren.

BEZIELDE LELIES
Het schilderij toont een vaas met witte lelies geschilderd in een luministisch-pointillistische stijl in tere tinten en nuances. Het beeld wordt benadrukt door een gedetailleerd uitgewerkte aura in subtiele gelen, violetten en blauwen. Door deze veelkleurige aura heeft het werk een directe relatie met de theosofie waarin dit beeldmiddel werd gebruikt om de 'ziel' van het onderwerp weer te geven.

Doeser schilderde het werk in de jaren 1911-1914 toen hij in Laren verbleef. In die tijd een levendige kunstenaarskolonie waar ook schilders als Jan Sluijters, Ferdinand Hart Nibbrig maar ook meer moderne kunstenaars als Mondriaan woonden en werkten.

JACOB DOESER (1884-1970)
Jacobus Johannes Doeser is geboren op 8 december 1884 in Utrecht. Hij woonde en werkte in Parijs, Laren Utrecht, Zandvoort, Noordwijk en Leipzig. In 1940 vestigde hij zich in Bennekom. Doeser was autodidact en schilderde, tekende en lithografeerde bloemen, landschappen, figuren en portretten in een moderne vrije variant.

COLLECTIE SINGER LAREN
Het werk van Doeser past goed in de collectie van Singer Laren die zich onder meer richt op werk van kunstenaars die werkzaam waren in Laren aan het eind van de 19e en het begin van de 20ste eeuw.

Het bloemstilleven van Jacob Doeser hangt in de opstelling Modernisme in Laren en is te zien tot medio mei 2007.

K.F. HEIN STICHTING
De K.F. Hein Stichting ondersteunt met name Utrechtse instellingen op het gebied van natuurbehoud, monumentenzorg, volksgezondheid, cultuur, volksontwikkeling, podiumkunsten en maatschappelijk werk. Meer informatie www.kfhein.nl
------------------------------------
Voor de redactie: voor informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Martine Willekens, mwillekens@singerlaren.nl,, 035-539 39 35, 06-53600431