Siemens

Persbericht

0607.812

Den Haag, dinsdag 25 juli 2006

Siemens ontwikkelt halfgeleiderschakelapparatuur voor draaistroomtoepassingen bij laagspanning

Siemens heeft speciaal voor draaistroomapplicaties in het laagspanningsgebied van 48 tot 600 V halfgeleiderschakelapparatuur ontwikkeld, die driefasig functioneert. De nieuwe halfgeleiderrelais en dito contactors zijn een aanvulling op het Sirius leveringsprogramma met halfgeleiderschakelaars in eenfase uitvoering.

De nieuwe driefase apparatuur is ontwikkeld voor gebruik in draaistroomschakelingen. De apparatuur is zo compact uitgevoerd dat men ruimte bespaart bij het inbouwen. De montage is eenvoudig uit te voeren. Afhankelijk van het toegepaste koellichaam zijn de halfgeleiderrelais geschikt voor nominale stromen tot 55 A. De inbouwbreedte bedraagt slechts 45 mm. De serie halfgeleidercontactors omvat in totaliteit een stroombereik van 0 tot 50 A. Hierbij omvat de serie vijf uitvoeringen, die telkens geschikt zijn voor een 10 A grotere stroomwaarde. De apparatuur is leverbaar voor het spanningsgebied van 48 tot 600 V. Hierdoor zijn de relais- en de contactoruitvoeringen toe te passen bij applicaties met een groot aantal nominale spanningen. De stuurspanning van relais en contactoruitvoering ligt tussen de 4 en 30 V DC. Hierdoor is de apparatuur zowel toe te passen bij digitale besturingen als bij eenvoudige temperatuurregelaars.

De nieuwe halfgeleiderschakelapparatuur is leverbaar in varianten die tweefasig en driefasig worden aangestuurd. De driefasig aangestuurde uitvoering is voor applicaties waarbij alle drie de fasen voor het functioneren van de toepassing geschakeld moeten worden. Wanneer het voor de applicatie voldoende is dat slechts twee fasen worden geschakeld kan men op die manier besparen in energie, plaatsruimte en kosten.

Evenals bij de bestaande eenfase uitvoeringen levert Siemens de driefase halfgeleiderschakelapparatuur met aansluitingen door middel van schroefverbinding, veerklem- en ringkabelschoenen. De steker voor de stuurspanning is los te nemen. Hierdoor is het stuurstroomcircuit van te voren gereed te maken voor bedrading. Men kan op de nieuwe apparatuur een convertor opsteken om de mate van belasting procentsgewijs in te stellen. Op die manier is de gehele draaistroombelasting eenvoudig te bepalen.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Jeroen Vellinga
Tel: (070) 333 3275
E-mail: jeroen.vellinga@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo

Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van:
www.siemens.com