Gemeente Amsterdam



Banpaal na 140 jaar terug op eigen plek

25 juli 2006
-
Oost-Watergraafsmeer

In het Oosterpark staat vlakbij de skatebaan een bijzondere stenen paal. Deze banpaal gaf rond 1500 de grens van de stad aan. Na veel omzwervingen is de paal 30 jaar gelden terecht gekomen in het Oosterpark. Op 28 juli gaat deze banpaal terug naar de plek waar hij oorspronkelijk heeft gestaan: het Geuzenbos op de Spaarndammerdijk.

Omstreeks 1650 heeft Rembrandt deze banpaal vastgelegd in een ets. Daarom is het bijzonder is dat de paal juist in het Rembrandtjaar weer terug gaat naar zijn oorspronkelijke omgeving.

Er zijn nu nog drie banpalen op hun oorspronkelijk plek te vinden. Aan de westelijke Amsteloever, even voorbij restaurant Het Kalfje, in Amstelveen aan de Amsterdamseweg bij de Braak en in de bebouwde kom van Sloten.

Omzwervingen van een banpaal

De banpaal staat sinds 1976 in het Oosterpark. Via omwegen is hij hier terechtgekomen. Zeker is dat hij in 1624 aan de Spaarndammerdijk is neergezet. Rond 1650 beeldde Rembrandt (1650) de paal af in een ets. Ten Cate schilderde aquarelleerde de paal rond 1839. Wat er daarna precies is gebeurd is onduidelijk.

Op een gegeven moment is de zoektocht naar de paal gestart. Een boer wist te vertellen dat het bovenste deel van de paal op zijn erf heeft gelegen tot dit verplaatst is naar het terrein van een school waar het uiteindelijk onder de grond is gestopt. Nadat de banpaal is opgegraven, vindt het een plek in de tuin van het Stedelijk Museum. Door de bouw van een nieuwe vleugel in 1954 verhuist hij naar de tuin van het Sanatorium Beatrixoord naast het Tropenmuseum. Als het sanatorium sluit wordt de tuin mét banpaal samengevoegd met Oosterpark.

Nieuwe locatie

De banpaal komt te staan in het nieuw ingerichte Geuzenbos aan de Spaarndammerdijk, vlakbij het gemaal. Het gemaal is te bereiken via Noordzeeweg, Abberdaan, Vaalmuiden en het laatste stukje naar het boezemgemaal Halfweg heet Wethouder van Essenweg.