Gemeente Gouda


persbericht: vondst stadsmuur Fluwelensingelgracht bevestigt archeologische vermoedens (25/07/2006)

Goudse stadsmuur Bij werkzaamheden op de Groeneweg voor de aanleg van een nieuwe riolering zijn archeologen gestuit op de oude stadsmuur van Gouda, uit de 14e eeuw. Met deze vondst kan nu de loop van de stadsmuur aan de oostkant van de stad gevolgd worden. De muur ligt vlak naast het wandelpad door het Houtmansplantsoen, op een diepte van ongeveer 40 cm beneden het maaiveld. Het gaat om een stuk muur met een dikte van 85 cm aan de bovenkant en 1,20 m aan de onderkant. Die onderkant zit op een diepte van meer dan 2 meter beneden maaiveld, hoe diep precies is nog niet vastgesteld. Tegen de zijkant van de muur is, met andere stenen, een extra stuk muur gemetseld. Of het hier gaat om een steunbeer of om een reparatie of opvulling is niet helemaal duidelijk, dit zal de komende weken uitgezocht worden. Ook de precieze datering van dit stuk muur moet nog bepaald worden.

De vondst van de stadsmuur is bijzonder. Hiermee is eindelijk duidelijk geworden dat er nog restanten van de stadsmuur aan deze kant van Gouda bewaard zijn. Die sporen werden op basis van oude kaarten wel verwacht, daarom werden de werkzaamheden archeologisch begeleid, maar er waren geen sporen daadwerkelijk aangetoond. Tot nu toe zijn er vooral aan de zuid- en westkant van Gouda stukken van de stadsmuur opgegraven, met name bij de Vest en bij de Veerstal. De vondst maakt het plaatje van Gouda zoals het vroeger was dus completer. Daarnaast toont deze vondst aan dat er nog stukken van de muur in de grond aanwezig zijn. Wethouder Van der Sluijs reageert verheugd: Deze vondst bevestigt nog eens de historische betekenis van Gouda. Ik hoop dat wij als college, met name de wethouder van monumentenzorg, een mogelijkheid vinden om ook de oostzijde van de stadsmuur voor het publiek zichtbaar te maken.
Het is opvallend dat zon groot deel van een stadsmuur, die normaal gesproken boven de grond staat, nu helemaal onder de grond zit. Dat komt vooral door ophogingen, die in heel Gouda nodig waren om droge voeten te houden en verzakking van muren te voorkomen. Ook de stadsmuur verzakte. Diverse archiefbronnen spreken over scheuren in de muur en over hoge onderhouds- en reparatiekosten. Langs de stadsmuur is de bodem ook opgehoogd, waardoor de stadsmuur zelf steeds wat dieper kwam te liggen. Een groot deel van de muur is bovendien onder de grond gekomen omdat er aan het eind van de 16e eeuw een aarden wal tegen werd opgeworpen. Die aarden wal was nodig, omdat met de uitvinding van het buskruit en het ontstaan van kanonnen, een stenen muur als verdediging niet meer voldeed. Om de kracht van de kanonskogels wat te absorberen werd de wal tegen de muur aangelegd. De stadsmuur lag na de 16e eeuw dus al voor een groot deel onder de grond. Het stuk dat nog wel boven de grond uitstak is in de 19e eeuw, na het in onbruik raken van de muur, waarschijnlijk afgebroken om als bouwmateriaal te dienen. Alles onder de grond was lastig te verwijderen en is dus achtergebleven.

Het rioleringsproject is voor de Groeneweglocatie inmiddels afgerond. Nadat de muur uitgebreid door archeologen was gedocumenteerd, is een deel van de stadsmuur weggebroken zodat de rioolbuis aangelegd kon worden. Er is niet meer verwijderd dan strikt noodzakelijk, de rest van de muur is nog steeds onder de grond aanwezig en zal daar ook blijven. De documentatie van de archeologen zal na bestudering worden opgeslagen in het archeologisch depot van de gemeente, waar het op aanvraag te zien is. Na de bouwvakantie zal een meter of vijftig verderop, bij de Geuzenstraat, opnieuw een waterafvoer aangelegd worden. De kans is groot dat daar opnieuw de stadsmuur aangetroffen wordt. Daarmee zou het hele tracé van de stadsmuur tussen de beide opgegraven stukjes exact bepaald kunnen worden. Daarom zullen de werkzaamheden ook dan onder archeologische begeleiding plaatsvinden.

Ook op andere plaatsen is de aanleg van de riolering voorafgegaan door archeologisch onderzoek of zijn de werkzaamheden archeologisch begeleid. Dit heeft leuke vondsten opgeleverd, zoals muurwerk van het Cellebroedersklooster, een vrijwel complete aardewerken pot en sporen van het fabriceren van paternosters (rozenkransen) die in het klooster gefabriceerd zijn door de monniken.
De stadsmuur is op dit moment niet meer te zien. Het geheel is weer gedicht. Het werk aan de riolering moest netjes opgeleverd worden voordat de bouwvakvakantie begon. De verwachting is dat bij het vervolg van de werkzaamheden er meer gelegenheid zal zijn een blik te slaan op de mogelijke vondst van andere delen van de oude stadsmuur.

Goudse stadsmuur