Ingezonden persbericht


Persbericht

Wijziging beregeningsverbod West-Brabant

Kenmerk
ZMVE.06.0044
Datum
25 juli 2006

Vanaf morgenvroeg is het in een deel van West-Brabant weer mogelijk om te beregenen. De ZLTO heeft het waterschap Brabantse Delta geadviseerd om water via de Bergsche Maas en het Markkanaal West-Brabant binnen te laten zonder dat er water vanuit het Wilhelminakanaal naar de Amer gaat. Dit advies is uitgebracht na overleg met de afdelingsvoorzitters in West-Brabant. Reden voor dit besluit is de door de droogte ontstane schade aan gewassen op een groot aantal Westbrabantse bedrijven. Het waterschap heeft dit advies overgenomen.

De langdurige droogte heeft de afgelopen weken tot veel extra werk geleid in de land- en tuinbouw om de oogst veilig te stellen. Met het vorige week vrijdag afgekondigde beregeningsverbod door het waterschap Brabantse Delta was het voor een aanzienlijk aantal bedrijven niet meer mogelijk om te beregenen. Dit leidde direct tot problemen op met name aardbeien-, fruit-, vollegrond-, akkerbouw- en boomkwekerijbedrijven. Voor de ZLTO was het van groot belang hier zo snel mogelijk verandering in te krijgen. Om die reden is na overleg met de afdelingsvoorzitters in West-Brabant unaniem aan het waterschap geadviseerd om het water in De Mark aan te vullen. Dit gebeurt door bij Oosterhout via de Bergsche Maas en het Markkanaal water binnen te laten waarbij er geen water vanuit het Wilhelminakanaal naar de Amer gaat -uitgezonderd bij het schutten van schepen - zodat het extra risico op bruinrot minimaal is. Het waterschap heeft dit advies vandaag overgenomen.

Het deels opheffen van het beregeningsverbod houdt in dat in een aantal gebieden van West-Brabant weer beregend kan worden. Op de hoger geleden gebieden (stroomopwaarts) is beregenen niet mogelijk. Het gaat dan om de omgeving van Roosendaal, Zundert en Bergen op Zoom.

De ZLTO is blij met de snelheid waarmee het waterschap heeft gehandeld en met de wijze waarop is samengewerkt. Het waterschap heeft zich steeds maximaal ingespannen om water beschikbaar te houden voor onder andere het beregenen van land- en tuinbouwgewassen. De keuze die is gemaakt betekent een beperkt hoger risico op bruinrot. Om die reden adviseert de ZLTO haar leden dringend om consumptieaardappelen niet te beregenen.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft zo'n 19.000 leden die ruim 12.000 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.

Noot voor de pers: voor meer informatie M. Venner, woordvoerster. Telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36.

---- --