Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 25 juli 2006 - NRG versterkt positie in nucleaire infrastructuur

PERSBERICHT
21 juli 2006

NRG versterkt positie in nucleaire infrastructuur

Petten Vandaag publiceert NRG (Nuclear Research and consultancy Group) haar jaarverslag 2005 waarin NRG als hét Nederlandse expertisecentrum voor nucleaire technologie terugblikt op een succesvol jaar. Hiervan getuigen het positieve financieel resultaat, de toenemende hoeveelheid opdrachten uit binnen- en buitenland en het ontplooien van initiatieven met betrekking tot de vernieuwing én uitbreiding van de nucleaire infrastructuur.

Het succes blijkt uit het zojuist verschenen NRG-jaarverslag 2005 waarin een weergave van de onderzoeksresultaten en activiteiten in 2005 zijn opgenomen. NRG heeft zich als dochteronderneming van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en KEMA in de eerste zeven jaar van haar bestaan sterk ontwikkeld. Op de markten waar NRG actief is en in de internationale nucleaire wetenschappelijke wereld, heeft NRG een uitstekende positie verworven die aantoonbaar een solide financiële basis vormt. Inclusief baten en lasten heeft NRG 2005 afgesloten met een positief financieel resultaat van bijna 2,5 miljoen euro.

De mondiaal sterk stijgende belangstelling voor kernenergie heeft directe invloed op de positie en werkzaamheden van NRG. De belangstelling van de politiek, overheid, bedrijfsleven en het publiek voor de kennis en ervaring van NRG waren niet eerder zó groot.

NRG is actief in zowel de nationale als de internationale nucleaire sector, maar richt zich ook op daarvan afgeleide sectoren in bijvoorbeeld de consultancy of op het gebied van energievoorziening. Het jaarverslag 2005 toont ruim twintig met succes afgeronde projecten binnen de centrale themas energie, milieu en gezondheid. Zo leverde NRG in 2005 expertise aan de overheid als ondersteuning bij de besluitvorming over het langer openhouden van de Kerncentrale Borssele tot 2034. Ook werd splijtstofonderzoek uitgevoerd voor toepassing in nieuwe typen kerncentrales en komt in het jaarverslag de prominente rol aan bod die NRG bekleedt met de productie van radionucliden voor medische toepassingen en het inspringen op de (mondiaal) toenemende vraag hiernaar. In 2005 realiseerde NRG een recordproductie aan medische isotopen. Dagelijks worden vele patiënten in ziekenhuizen over de hele wereld met radionucliden uit Petten behandeld. Een aansprekend voorbeeld van inzet van NRG-expertise voor niet-nucleaire toepassingen is het in 2005 ontwikkelde computermodel waarmee onder andere waterbewegingen in kaart zijn te brengen. Juist nu het op dit moment zo warm en droog is in Nederland, zorgt dit model ervoor dat energiebedrijven de lozing van hun koelwater optimaal kunnen reguleren. Deze spin-off van de nucleaire activiteiten is momenteel één van de aansprekende producten die NRG in haar portefeuille heeft.

De vernieuwing en uitbreiding van de nucleaire infrastructuur is in gang gezet met het initiatief voor de bouw van Pallas, de beoogde opvolger van de Hoge Flux Reactor (HFR) die na 2015 de rol van de HFR zal overnemen en de aanvraag in 2005 van een bouwvergunning voor een nieuw innovatief laboratoriumcomplex.

Het jaarverslag is beschikbaar in zowel Nederlands als Engels en is te downloaden via de NRG-website: www.nrg-nl.com

Einde persbericht