Gemeente Dordrecht


---

Rook- en stookverbod

Ronald van Dijk

In verband met de aanhoudende droogte en warmte doet het college van B&W een beroep op alle inwoners om hun gedrag aan te passen aan de omstandigheden. Gezien het brandgevaar verzoekt het college voorzichtig met vuur te zijn en niet te zwemmen in water dat daarvoor niet bestemd is. Het college heeft bovendien besloten om vanwege brandgevaar een stookverbod in te stellen voor de parken, bossen en natuurgebieden in Dordrecht, zolang de periode van droogte aanhoudt, maar in elk geval tot en met 9 augustus a.s.
Dit verbod dat morgen in gaat, houdt in dat er in verband met brandgevaar niet gebarbecued mag worden, geen open vuren mogen worden gestookt en er niet gerookt mag worden. Dit verbod geldt voor de Biesbosch, de Merwelanden, de Viersprong, de Elzen, Jeugddorp en alle parken in Dordrecht. Bij overtreding van dit verbod kan een proces verbaal opgemaakt.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft via de Provincie een brief gestuurd naar alle gemeenten, waterschappen en
hulpverleningsinstanties waarin gevraagd wordt om rekening te houden met de aanhoudende hitte en droogte, en eventueel passende maatregelen te treffen. Door Rijkswaterstaat zijn maatregelen genomen om in voldoende zoet water te voorzien.

De Provincie en Rijkswaterstaat controleren regelmatig de kwaliteit van het zwemwater (zie ook: www.zuid-holland.nl/service/zwemwater) op officiële zwemlocaties. Voor Dordrecht zijn dat de plas in de Merwelanden en de Viersprong. Hier zijn nog geen problematische situaties geconstateerd. Overigens wordt afgeraden om op niet officiële zwemlocaties te zwemmen.

Botulisme
In het afgelopen weekend zijn dode eenden aangetroffen in het stedelijk gebied. Waarschijnlijk gaat het hierbij om botulisme. Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging, waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Geconstateerde dode waterdieren kunnen gemeld worden bij de wijklijn (www.dordrecht.nl/wijklijn of 639 6565), die de dode eenden en vissen direct weghaalt om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

In het kader van de Volksgezondheid raden de GGD en het Rode Kruis vooral ouderen aan, om veel te drinken. Zie verder: www.ggdzhz.nl

Redactie
Sietske van Putten
Communicatie

telefoon (06) 28 53 55 89

email se.van.putten@dordrecht.nl

Informatie
Dick Verheijen

telefoon (078) 639 66 01