Novib

Israël verlengt omstreden detentie Palestijnse mensenrechtenactivist

Een militair gerechtshof in Israël herziet morgen de gevangenschap van de mensenrechtenactivist Ziyad Hmeidan. Militaire autoriteiten willen Hmeidans detentie met nog vier maanden verlengen. Hmeidan is een medewerker van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq en werd op 23 mei 2005 gearresteerd.

ICCO, Oxfam Novib en Cordaid denken dat Hmeidans werk op het gebied van mensenrechten in de bezette Palestijnse Gebieden de aanleiding is voor zijn vasthouding. De drie organisaties hebben de Nederlandse regering gevraagd een waarnemer naar de hoorzitting te sturen.

Evenals honderden andere Palestijnen zit Hmeidan in administratieve detentie, wat in strijd is met internationale mensenrechtenwetten. Hmeidan is niet op de hoogte gesteld waarom hij wordt vastgehouden, noch is er een aanklacht tegen hem ingediend. Zijn advocaat mag het geheime bewijs dat de gevangenschap zou rechtvaardigen niet inzien en wordt niet in staat gesteld getuigen tegen Hmeidan te verhoren. Of Hmeidans gevangenschap wordt verlengd, wordt besloten in een zitting die niet openbaar is voor het publiek. Zijn detentie kan tot in het oneindige verlengd worden.

Ziyad zit nu al bijna anderhalf jaar vast zonder dat er een aanklacht tegen hem is ingediend. Hijzelf en zn advocaat weten niet welke bewijslast er tegen hem bestaat. Dit is in strijd met de meest simpele regels voor rechtspraak, zei Gareth Gleed, gerechtelijk onderzoeker bij Al Haq.

Al Haq is aangesloten bij de Internationale Commissie van Juristen, waarvan het hoofdkantoor in Geneve zit. Hmeidan onderzocht voor Al Haq schendingen van mensenrechten die de Palestijnse Autoriteit en het Israëlische leger rondom Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever begingen en bracht deze in kaart. Amnesty International en Hina Jilani, de Speciale Vertegenwoordiger van de Verenigde Naties inzake mensenrechtenactivisten, brachten Hmeidans zaak al eerder onder de aandacht.

Hmeidans zaak is exemplarisch voor de manier waarop de Israëlische autoriteiten met mensenrechtenactivisten in de bezette Palestijnse Gebieden omgaan. Ze hebben een beperkte bewegingsvrijheid en het wordt hen moeilijk gemaakt samen te komen. ICCO, Oxfam Novib en Cordaid voeren momenteel actie om deze schendingen te stoppen.

Bron: ICCO, Oxfam Novib en Cordaid, 26 juli 2006