Mensonwaardige opsluiting in GGZ Noord en Midden Limburg

Nu91

NU.91 eist onmiddellijk ingrijpen

Al ruim 200 dagen opgesloten op een kamertje kleiner dan een gevangeniscel. 7 dagen per week 24 uur per dag, geen bewegingsvrijheid enkel een aangrenzende buitenkooi van 3 bij
1,5 meter.

Voor een cliënt van de GGZ Noord en Midden Limburg is bovenstaande de harde realiteit. Ondanks dat genomen maatregelen nodig zijn in het belang van de veiligheid van zowel cliënt als verpleegkundig personeel, eist NU.91 per onmiddellijk verbetering van deze situatie in het belang van zowel de cliënt als het verpleegkundig personeel.

Het gaat hier om een cliënt waar niemand raad mee weet, Justitie schuift de cliënt naar de GGZ omdat hij daar niet thuishoort. (Ondanks dat daar de mogelijkheden voor een menswaardige leefomgeving wel aanwezig zijn). De GGZ geeft aan niets te kunnen aanvangen met deze categorie cliënten en hier ook geen mogelijkheden te hebben voor goede en menswaardige opvang.

De inspectie die op de hoogte is van deze zaak, weet zich ook geen raad. 'Wij kennen meer van dit soort gevallen maar er is geen andere oplossing voor handen' zo zei de inspectie tegen één van de medewerkers van NU'91.

NU.91 weet uit een belrondje onder haar kaderleden dat deze situatie niet op zichzelf staat. Ook andere instellingen hebben met deze categorie cliënten te maken.

Om die reden heeft de GGZ Noord en Midden Limburg nu een aantal noodmaatregelen genomen. .Ik ben de situatie afgelopen vrijdag ter plaatse gaan bekijken, maar deze situatie mag zo onder geen beding langer voortduren. zegt Peer Meesters (districtsmedewerker) die geschokt is na het zien van deze zogenaamde oplossing.

Er is in het belang van de verpleging een schijnveiligheid gecreëerd welke niet acceptabel is. Cliënt is geplaatst op een kamer, waar hij niet vanaf kan komen, welke kleiner is dan een gevangeniscel. Door een dergelijk cliënt zo te huisvesten creëer je een onnodig gevaarlijke situatie. Personeel wat is opgeleid om met deze groep cliënten te werken is slechts beperkt op de afdeling aanwezig. Zowel de verpleegkundige professionals als het management geven aan dat deze oplossing geen waardige oplossing is. Toch duurt de situatie voort.

Verpleging heeft deze situatie al verschillende keren bij management en directie aangekaart echter zonder zicht op een echte oplossing.

Een echte oplossing moet wat NU.91 betreft in ieder geval gezocht worden in een menswaardige leefomgeving van cliënt met voldoende goed opgeleid personeel voor deze specifieke taak.

NU.91 heeft maandag een brief gestuurd naar de directie van GGZ Noord en Midden Limburg en naar GGZ Nederland waarin zij eist dat betreffende cliënt een menswaardige leefomgeving krijgt met (verpleegkundig) personeel wat is opgeleid voor deze taak. Verder eist NU.91 dat alles gedaan wordt wat de professionals in de zorg aangeven om deze cliënt op een veilige manier te kunnen verzorgen.

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peer Meesters, districtsmedewerker NU'91 via 06-51295434