Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

dinsdag 25 juli 2006

Zesenzeventig mensen vinden via re-integratie een baan

SCHOUWEN-DUIVELAND SCOORT MET RE-INTEGRATIE RUIM BOVEN HET LANDELIJK GEMIDDELDE

Werk boven alles. Onder dat motto biedt de gemeente sinds 1 november 2004

re-integratietrajecten aan voor langdurig werklozen. In ruim anderhalf jaar zijn 196 trajecten ingezet en hebben 76 klanten dankzij zo'n traject een betaalde baan (38,7%) gevonden. Naast diegenen die via een dergelijk traject een betaalde baan hebben gevonden, zijn nog eens 25 trajecten beëindigd waardoor de uitkering kon worden beëindigd. Hiermee ligt de effectiviteit van de re-integratie op Schouwen-Duiveland ruim boven het landelijk gemiddelde van 15 tot 20%. Dit blijkt uit de evaluatie van het re-integratiebeleid over de periode november 2004 - 1 juli 2006. De gemeente is begin november 2004 begonnen met dit beleid om langdurig werkzoekenden via

re-integratie meer kans te geven op de arbeidsmarkt. Uit deze evaluatie blijkt verder ook dat

dertig personen, zonder re-integratietraject, hun uitkering konden opzeggen dankzij het vinden van een baan of dankzij zelfstandig ondernemerschap. Het gemeentebestuur is erg tevreden met de cijfers die tot nu toe zijn behaald, maar beseft dat ook in de komende tijd hard werken nodig is om zoveel mogelijk mensen met een uitkering aan een baan te helpen. Daarvoor moeten naast de bestaande mogelijkheden om mensen naar de arbeidsmarkt te begeleiden ook nieuwe manieren worden gevonden om de weg naar betaald werk te vergemakkelijken. Op dit moment zijn nog ruim 150 mensen met een uitkering op zoek naar werk.
Met re-integratie wil de gemeente mensen met een uitkering aan betaald werk (voor tenminste zes maanden) helpen. Hiervoor beschikt de gemeente over een aantal instrumenten zoals onder meer: sociale activering, scholing, loonkostensubsidie, waardoor werkgevers tegen aantrekkelijke voorwaarden een langdurig werkzoekende in dienst kunnen nemen.
De invulling van de re-integratietrajecten gebeurt via de afdeling Werk, inkomen en zorg. De uitvoering ervan is in handen van Zuidhoek Reïntegratie BV, Wel-Werk en Argonaut BV.